Открит е най-стария сблъсък на галактики от материал, останал от Големия взрив

Сливанията са необходими за еволюцията на галактиките, така че астрономите се стремят да проследят историята на тези катастрофални събития, разглеждайки най-отдалечените кътчета на космоса

НаукаOFFNews Последна промяна на 18 юни 2019 в 11:50 6496 0

Концепция на художник на две сблъскващи се галактики В14-65666. Кредит: National Astronomical Observatory of Japan.

Преди 13 милиарда години се сблъскаха две галактики, за да направят нещо съвсем ново. Всяка от тях бе от първите галактики във Вселената - космическият часовник бе отброил по-малко от един милиард години. Кагато облакът от прах и газ на галактиките се завъртя, се родиха нови поколения звезди и светлината им се втурна в космоса, докато не се сблъска с 66-те радиотелескопа, които съставят Atacama Large Millimeter/submillimeter Array или ALMA в пустинята Атакама в Чили, съобщава Аstronomy.com

Двойката галактики, наречени B14-65666, са наблюдавани преди това от космическия телескоп Хъбъл като две звездни петна. Радиопогледът на ALMA разкрива облаци прах, кислород и въглерод в галактиките, което предполага, че всъщност двете системи се движат с различни скорости. Това означава, че галактиките почти със сигурност се сливат една с друга. Благодарение на смесването на материите на двете галактики, избухват нови звезди - бебета слънца със скорост около 100 пъти по-голяма от тази на Млечния път.

Това е най-ранният пример за такова събитие сред всички известни. Резултатите от наблюденията и заключенията на учените, водени от Такуя Хашимото (Takuya Hashimoto) от Университета Васеда, са представени в списание Publications of the Astronomical Society of Japan.

Това е най-ранният известен пример за сливане на все още открити галактики.

Съвременните галактики, като нашия Млечен път, са преживели безброй сливания. Най-често по-голямата структура  поглъща по-малката, а в редки случаи се обединяват галактики от един и същи размер, за да образуват нова, по-голяма.

Сливанията са необходими за еволюцията на галактиките, така че астрономите се стремят да проследят историята на тези катастрофални събития, разглеждайки най-отдалечените кътчета на космоса.

Изображение на системата сблъскващи се галактики B14-65666, получено на ALMA и Hubble, показващо разпределението на прах (червено), кислород (зелено) и въглерод (синьо), записани от ALMA, и звездите (бяло), наблюдавани от Hubble. Кредит: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO), NASA/ESA Hubble Space Telescope, Hashimoto et al.

Според астрономите, масата на звездите в B14-65666 е по-малко от 10% от масата на звездите в Млечния път. Това означава, че образуващата се структура се намира в най-ранните етапи на своята еволюция. Но въпреки младостта си В14-65666 ражда звезди 100 пъти по-активно от нашата Галактика. Такава бурна формация на звезди е друга отличителна черта на сливащите се галактики.

Учените често са изучавали галактики, които се сблъскват, но не толкова далече във Вселената. Но съвременните галактики не са точно като първите няколко поколения галактики в космоса, които са направени от почти девствен материал, останал от Големия взрив. Тези ранни галактики все още не са имали време техните звезди в продължение на няколко поколения да живеят и умират, създавайки нови елементи, които да изхвърлят чрез експлозии на свръхнови.

Учените се надяват, че B14-65666 може да им помогне да научат повече какви са били тези ранни галактики и как са се развили, за да формират галактиките, които виждаме около нас днес.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !