26 септември 2022
Категории
 •  Космос
 •  Физика
 •  Науки за земята
 •  Биология
 •  Медицина
 •  Математика
 •  Научни дискусии
 •  Разни
FACEBOOK

Открит е нов вид морски дракон (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 27 март 2015 в 08:26 114570
Морски дракон Phyllopteryx taeniolatus Снимка: wikipedia

Досега са описани само два морски дракони, последният от които е открит преди 150 години. Наскоро обаче е съобщено в Scientific American, че се е появил трети морски дракон - рубинен. Не по-малко изненадващ факт от самото му съществуване е неговия цвят, както и дълбочината, от която е изваден -  51 метра.

Морските дракони са рибки, подобни на морски кончета с хипнотична красота, със сложни израстъци, които им помагат да се прикриват сред водораслите в плитките крайбрежни води на Южна Австралия.

Откриването на този морски дракон е случайно, като част от проучване на биоразнообразието на Австралия. Той е забелязан в траловете на Университета на морски изследвания на Западна Австралия през 2007 г. , изваден от водите на няколко километра от брега на югоизточна Австралия, където пясъчно дъно се смесва с рифа.

Без да осъзнават какво имат, въпреки стряскащо необичайния му червен цвят, учените заснели и запазели екземпляра по време на експедицията, а по-късно го класифицирали в Западноавстралийски музей като Phyllopteryx taeniolatus.

Но след изследване на ДНК-то му като част от проект за проучване на разнообразието, учените с изненада установили, че това са два различни вида.

Така морските дракони стават три. И трите са рибки от семейството на морските игли (Syngnathidae) и напомнят морски кончета (с някои екстри).

 • Листовидният морски дракон (Phycodurus eques) е единственият представител на род Phycodurus. Красивото му ефирно тяло има многобройни израстъци и като цяло прилича плаващо водорасло. 

Листовиден морски дракон (Phycodurus eques), Снимка: Joseph C Boone, wikipedia

 • Phyllopteryx taeniolatus, когото наричат обикновен, тревен морски дракон (Weedy seadragon или common seadragon ) е червеникав, с жълти и лилави петна и също има малки израстъци, които приличат на водорасли и редица къси шипчета за защита. Доскоро беше единственият представител на род Phyllopteryx.

Phyllopteryx taeniolatus. Снимка: Sylke Rohrlach, wikipedia

 • Новия морски дракон е също от род Phyllopteryx. Има ярко червено оцветяване и с напречни набраздявания на тялото, подобни на тези, като на листовидните морски дракони, но формата на тялото в по-голяма степен прилича на обикновения морски дракон. Наречен е Рубинен морски дракон (Phyllopteryx dewysea).

Разпределение и филогенетични връзки от трите вида морски дракони. Обхватът на листовидния морски дракон е показано в оранжево, обикновения морски дракон -  в синьо, а местоположението на новия вид морски дракон Phyllopteryx dewysea  е обозначено с червена стрелка. Червеното кръгче представя къде са събрани трите допълнителни екземпляра от него. 

Защо е отнело толкова много време да се намери този морски дракон? Последният нов вид е бил открит преди 150 години, а новият е голям и красив. Много вероятно това да е свързано с неговата предпочитана дълбочина на обитаване. Въпреки, че двата досега известни вида морски дракон са често срещани в плитките рифове, екземплярът на рубинен морски дракон е изтеглен от петдесет и един метра, а двата допълнителни екземпляри, на 72 м  на няколко километра навътре в океана. Третият екземпляр е влязъл в колекцията на музея през 1919 г. и е бил изхвърлен на плажа. Рядко водолазите отиват толкова навътре за да се гмуркат, а толкова дълбоки рифове не се изследват често от учените.

Цветът му е свидетелство за това, че вероятно предпочита дълбоки води - червеното е първата дължина на вълната на светлината, която се филтрира от морската вода, така че червените животни в океанските дълбини стават незабележими.

Видео на морски дракон от вида Phyllopteryx taeniolatus:

Видео към новината

Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.