29 септември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Открит е нов вид пламък - синьо огнено торнадо (видео)

Неизвестна досега форма на "син огнен вихър" може да помогне за по-доброто изгаряне на горивото и премахването на нефтените разливи

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 09 август 2016 в 12:28 96502
Снимка: University of Maryland

Комбинацията от силни възходящи потоци горещ въздух и пламък с бързи странични ветрове може да предизвика турбулентни вихри и появата на оранжево-жълто огнени торнада. Те представляват мощна и по същество неконтролируема заплаха за живота, собствеността и околната среда, пише Рhys.org.

Това явление се счита за много опасно и слабо проучено. Опитвайки се да го пресъздадат в лаборатория, Майкъл Голнър (Michael Gollner) от Университета на Мериленд и неговия екип, получили нещо невиждано досега: чисто син огнен вихър. 

Оказва се, че този ​​"син вихър" може да доведе до полезни нови методи за намаляване на въглеродните емисии и борба с петролните разливи.

Откритието е публикувано в Бюлетина на Националната академия на науките (PNAS)

Обикновеният огнен вихър може да възникне по време на горски и други пожари. Сърцевината му се образува плазма от пламък, който се нагрява и въвлича в кръг, спирално увличаща нагоре околния въздух. Този механизъм осигурява изключително интензивно горене и добро изгаряне на горивото, затова Голнър и колегите му изследвали неговите възможности за бърза ликвидация на последиците от нефтените разливи.

© Huahua Xiao/ 2016

Миниатюрното устройство за симулация на процеса включва напълнен с вода резервоар и система за подаване на гориво към повърхността й. За да се стимулира образуването на миниатюрни торнада в лаборатория, центърът на горене е заобиколен от един чифт кварцови полуцилиндри, които улесняват появата на въртяща се колона горещ въздух.

© Huahua Xiao/ 2016

Но резултатът, който получили учените е спокоен чист син пламък, който успели да стабилизират 8 минути. Цветът е изключително важен. Жълтият цвят се проявява заради наличието на горещи частици сажди, което показва, че кислородът не е достатъчно в пламъка, за да се окисли напълно и изцяло горивото. Синият цвят е белег на пълно изгаряне.


© Huahua Xiao/2016


roga4ov
Рейтинг : 11953
09.08 2016 в 22:45 2
+ 1
- 1
A kaтo се събуди, краката ти бяха ли отвити?
Опитах... напънах се да си го представя, но... не ми се получи... "Циганската либоф" по "дефолт" работи с дрЪва! ВсЕкакви други варианти са нарушения на индобългарския(по Тони Филипов, д-р) патент ;)
vmv
Рейтинг : 12429
09.08 2016 в 16:56 1
+ 0
- 0
1973-в квартирата имахме кюмбе, тип "циганска любов" с нафта. Бях чувал, че се опитват да "горят" вода. Евтино отопление, демек. Към системата добавих втора - да капе вода, когато вече е гореща ламарината. Пламъкът стана син, като на картинките по-горе. И грееше много - с 3 л нафта изкарвахме цял зимен ден.
Е, не съм преценил, че е въпрос на доизкусуряване за изобретение ...
(Опасно е - не го правете вкъщи!)
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.