Открит е нов вид риба луна от най-големите костни риби, тежаща 2 тона (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 23 юли 2017 в 00:00 12957 0

Четири години бяха нужни на учените да намерят най-новия вид от най-голямата костна риба в света. Защото макар да са с тегло над два тона, рибите луна са неоткриваеми, разказва  National Geographic.

Новият вид огромна океанска риба луна е открита след интензивно търсене, което я прави първият нов вид риба, идентифициран за последните 130 години. 

Екипът е описал вида в статия, публикувана в Zoological Journal of the Linnean Society.

По-рано неизвестният вид е наречен "неоткриваема риба луна" (Hoodwinker Sunfish) или Mola tecta, което идва от латинската дума tectus, означава "невидим".

Екип от учени, водени от Мариан Ниегард (Marianne Nyegaard), докторант в Университета Мърдок в Австралия, анализират повече от 150 ДНК проби на риба луна и откриват четири различни вида, но преди това са идентифицирани само три вида - Masturus lanceolatus, Mola mola, Mola ramsayi

Това откритие води Ниегард до заключението, че има още видове риба луна, които не са документирани, но без да има представа как може да изглеждат или кога може да се открият.

"Всичко, което имахме бяха кожни проби, съдържащи мистериозната ДНК" - разказва Ниегард в статия за The Conversation.

Рибата луна достига на дължина най-малко 2,4 метра, с характерноа разделяне с гладка кожа на задната перка на две. Най-големите екземпляри могат да достигнат до 4 метра вертикално и три метра хоризонтално, с тегло почти 2270 кг. Илюстрация: Michelle Freeborn, Wellington Museum Te Papa Tongarewa.

Странните риби луна

"Рибата луна е известна със странния си вид. Тя е най-голямата костна риба в света, може да порасне до над 3 метра в дължина, тегло до 2 тона и изглежда малко като куфар с крила" - разказва Ниегард в The Conversation. 

Старинно изображение на обикновена риба луна  Orthragoriscus mola (1838)

Родът Mola и семейството Molidae, наречени риби луна са най-едрите костни риби в света.
Най-големите екземпляри могат да достигнат до 4 метра вертикално и три метра хоризонтално, с тегло почти 2270 кг. 
Риба луна има форма подобна на пресечен куршум, защото са родени със задна перка, която никога не расте, а се сгъва в себе си.
Mola на латински означава "воденичен камък" и описва донякъде кръглата форма на рибата луна.
Те са със сребрист цвят и върху дебелата и доста грубата кожа липсват люспи, а са покрити с изпъкналите части на коста..
Представителите на това семейство имат най-малък брой прешлени от рибите, при обикновените риби луна са само 16. Нямат никакви кости на опашната перка, скелетът е съставен предимно от хрущял.
Няма плавателен мехур.
Зъбите им са слети в клюн като структура им пречи да затворят напълно своите относително малки уста.

Те се срещат в умерените и тропически океани по света и често бъркани с акули, когато техните огромни гръбни перки се появят над водата.

През 2015 г. учени обявиха за откриването на първата изцяло топлокръвна риба. Според изследователите, общата телесна температура на дълбоководната риба-луна - Lampris guttatus - 5 градуса по Целзий над температурата на околната вода.

Странният вид гигантска риба е открита от Мариан Ниергард. На по-рано неизвестен вид е наречен Mola tecta, заради способността си да се крие толкова дълго време.

На лов за рибка ... Луна

"Разгадаването на тази тайна е огромен пъзел. 

Рибите луна са огромни, до голяма степен самотни и неоткриваеми, така че не може просто да изляза и да изследвам няколко от тях.

Рибите луна не са особено редки, но е трудно да се изследват, тъй като обитават в някои усамотени части на океана, които рядко се посещават от хора.

Те се потапят на стотици метри дълбочина, за да търсят храна, а след това се издигат на повърхността, за да се наслаждават на слънцето.

След четири години работа, както и помощта на много хора, сега имам страхотната възможност най-после да споделя неуловимата риба луна със света!", разказва Ниегард в The Conversation.  

Mola tecta на плажа в Крайстчърч.

Наблюдатели от австралийския и новозеландския риболовен флот са първите, които предоставят преки доказателства за съществуването на рибата. През 2014 г. те изваждат една малка риба на борда си, която се оказва от вида, който Ниегард  търси.

За три години тя събра данни от 27 образци на странната риба. От време на време Ниегард пътува хиляди километри и благодарение на непознати изследва образци, намерени блокирани на отдалечени плажове.

Констатациите й вече са потвърдени, а това е първото ново попълнение на рода риба луна от 130 години.

Mola tecta има по-тънка и по-гладка форма на тялото и не развива уплътнения в устата като другите риби луна.

През 2014 г. Ниегард получи съобщение от риболовците на Нова Зеландия, че четири риби луна са изхвърлен на плажа в Крайстчърч и тя отива, за да види доказателствата на живо.

След откриването Ниегард и нейният екип намират новия вид в Нова Зеландия, Тасмания, Южна Австралия, Южна Африка и южната част на Чили, което очертава местообитанието на вида в по-студените части на южното полукълбо .

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !