Открит е смарагд с тегло 1,1 кг в Замбия (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 02 ноември 2018 в 09:53 9024 0

Кредит Gemfields

Смарагд от 5 655 карата и тегло около 1,1 килограма е открит в Замбия.

Огромният кристал е приблизително с масата на човешки мозък, съобщава Live Science.

Смарагдът ще бъде продаден на търг в Сингапур по-късно този месец, според изявление на Gemfields - британската минна компания, която притежава 75 процента от рудника, където е намерен камъкът. (Правителството на Замбия притежава останалите 25%)

Скъпоценният камък е открит на 2 октомври в най-голямата смарагдова мина в света "Кейджъм" в Централна Замбия. Според Gemfields, "Кейджъм" произвежда около 25% от тези камъни на световните пазари.

Компанията обеща да разпредели 10 процента от продажната стойност на смарагда между две местни групи за опазване на лъвовете - Zambian Carnivore Programme и  Niassa Carnivore Project.

Затова минната компания нарече камъка "Инкаламу", което се превежда "лъв" на местния език на Замбия Бемба.

Друг поглед към "Инкаламу", който се превежда "лъв" на местния език на Замбия Бемба. Кредит: Gemfields

След като бъде продаден, възможно е Инкаламу да бъде разделен на стотици отделни камъни, обясняват експерти на Gemfields.

"Това лъвско потомство - "Прайдът на Илкаламу", така да се каже - ще продължи рода в бъдещите поколения", заяви Елена Басалия, специалист по скъпоценните камъни от Gemfields.

Смарагдът (познат и като изумруд или емералд) Be3Al2(SiO3)6 е разновидност на минерала берил, оцветен в наситено зелено от примеси на хром, ванадий и желязо. Етимологията на термина „смарагд“ е свързана с гръцката дума σμάραγδος – „зелен скъпоценен камък“.

Смарагдите се образуват в продължение на стотици милиони години, когато охлаждащата се магма се издига дълбоко от земните недра преминава през различни слоеве минерали.

Изумрудите от Замбия са продукт на древни химически реакции между двата вида скали - талк магнетитови шисти (черна скала, образувана преди около 1,8 милиарда години) и пегматит (бяла скала, образувана преди 500 милиона години), обяснява сайтът на Gemfields. С помощта на сложни геоложки модели, учените на компанията се опитват да разберат точно къде най-вероятно са пресичанията между тези два типа скали на територията на мината, която заема около 41 квадратни километра.

"Смарагдовият слон".

Инкаламу е голям, но не е най-големият смарагд, който някога е излязъл от мината "Кейджъм". Тази чест се пада на 6225- каратов изумруд, намерен през 2010 г. Gemfields нарича този камък "Инсофу", което на езика Бенба пзначава "слон", заради огромния му размер. Инсофу е продаден на търг през 2017 г. на неизвестна цена.

Най-големият неразрязан смарагд в света - така нареченият баийски смарагд (на името на Байя - щат в Бразилия) - е открит в Бразилия през 2001 г. Той тежи почти 360 килограма и е бил обявен за продажба в eBay за 75 милиона долара. Краден е  многократно.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !