Открит е спътник на третата по големина планета-джудже в Слънчевата система

НаукаOFFNews Последна промяна на 19 май 2017 в 12:50 5375 0

Кредит NASA, ESA, C. Kiss (Konkoly Observatory), and J. Stansberry (STScI)

Астрономи откриха луна в орбита около 2007 OR10, третата по големина планета-джудже в Слънчевата система, съобщи EarthSky.

Статия за откритието, което бе направено благодарение на обидинената мощ на три космически обсерватории, включително от космическия телескоп "Хъбъл", е публикувана в The Astrophysical Journal Letters.

Обектът, известен като 2007 OR10, се намира в Пояса на Кайпер, студените покрайнини на Слънчевата система, където се носят ледените отломки, останали от формирането на слънчевото ни семейство преди 4,6 милиарда години.

Този обект е един от няколкото от неизброими ледените тела в тази област на пространството - отвъд най-външната планетата Нептун - която е категоризирана като планета-джудже. Но тя е сравнително голяма, третата най-голяма планетата джудже след Плутон и Ерида.

Думата "barycenter" означава центъра на масата. Тази диаграма показва орбитите на някои обекти от Пояса на Кайпер, включително 2007 OR10 и орбитите на външните планети. Изображение: Wikiwand.

Сега повечето от известните планети джуджета в Пояса на Кайпер имат идентифицирани спътници. Тези тела дават представа за това, как са се образували спътници в младата Слънчева система.

Астрономите използват това откритие като отправна точка да разберат какво трябва да се е случило преди милиарди години, когато Слънцето и неговите планети са били млади, как сблъсъците между телата на Слънчевата система - които често създават кратери като тези, които виждате на спътника на нашата Земя, Луната - могат да създадат двойни системи.

Две изображения, заснети с "Hubble" с разлика от година, показват спътника, обикалящ около планетата джудже 2007 OR10. Източник: NASA, ESA, C. Kiss (Konkoly Observatory), and J. Stansberry (STScI)

"Откриването на спътници около всички известни големи планети джуджета, с изключение на Седна, означава, че по времето, когато тези тела са се образували преди милиарди години, сблъсъците са били по-чести. Това е добър ограничаващ фактор в симулациите. Ако честите сблъсъци действително са се случвалио, спътниците са се образували много лесно", - разказва Чаба Кис (Csaba Kiss) от обсерватория Конколи от Будапеща, водещ автор на научната статия, която съобщава за откриването на спътника. 

Обектите се сблъскват един в друг по-често, тъй като обитават пренаселен район. "Трябва да е имало доста висока плътност от обекти, някои от които са били масивни тела, които смущават орбитите на своите по-малки съседи. Гравитационното смесване може да изблъска тялото от орбитата му и да увеличи относителната му скорост, което може да доведе до нови сблъсъци", - разказва Джон Стансбери (John Stansberry), член на научния екип от Научния институт за космически телескопи в Балтимор (САЩ).

Според астрономите скоростта на сблъскващите обекти не би могла да бътде нито твърде бърза, нито твърде бавна. Ако скоростта при удара е твърде висока, ще се образуват много отломки, които могат да се измъкнат от системата, а сблъсъците със сравнително ниска скорост ще предизвикат само кратер.

Астрономът Герард Кайпер изказа през 1951 г. хипотезата, че огромен студен тъмен пояс от безброй ледени тела - останали от формирането на Слънчевата система преди 4,6 милиарда години - лежи отвъд орбитата на Нептун. Но изминаха четири десетилетия, докато астрономите потвърдят неговото съществуване. Плутон е най-голямото тяло, известно засега в Пояса на Кайпер. Ерида е втората по големина, а 2007 OR10 е третата по големина. Изображение: НАСА.

Екипът е открил луната в архивни снимки на 2007 OR10, направени от широкоъгълната камера Wide Field 3 на космическия телескоп "Хъбъл". В началото астрономите са установили възможното съществуване на сателит на планетата джудже по наблюдения с помощта на космическия телескоп "Кеплер".

"Кеплер" показва, че 2007 OR10 се върти бавно с период от 45 часа. Типичните периоди на въртене на обекти на Пояса на Кайпер са по-малко от 24 часа.

Такъв по-бавен период на въртене може да бъде причинено от гравитационното влияние на спътник.

"Странно е, но връзката между наличието на спътник и бавната скорост не е ясна, защото ние не знаем орбитата", - отбелязва Джон Стансбери.

Астрономите изчисляват диаметъра на двата обекта въз основа на наблюдения в инфрачервена светлина с помощта на космическата обсерватория "Хершел", която измерва топлинното излъчване на далечните светове. Размерът на планетата джудже е около 1500 км в диаметър, а диаметъра на спътника - от 250 до 400 километра. 2007 OR10, също като Плутон трябва да има ексцентрична орбита и сега тя три пъти по-далече от Слънцето.

2007 OR10 е член на ексклузивен клуб от девет планети джуджета. Само Плутон и Ерида са по-големи от 2007 OR10. Този студен свят е открит през 2007 г. от астрономите Мег Шламб (Meg Schwamb), Майк Браун (Mike Brown) и Дейвид Рабинович (David Rabinowitz). 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !