Открита е фреска на Нарцис в луксозна къща в Помпей

НаукаOFFNews Последна промяна на 15 февруари 2019 в 12:24 7452 0

Кредит Parco Archeologico di Pompei

В атриума на една от къщите е намерен стенопис с изображение на Нарцис.

В Помпей е открит стенопис, изобразяващ Нарцис, който според митологията се влюбва в собственото си отражение.

Фреската е разкрита в къща в квартал V на Помпей, съобщава сайтът на Parco Archeologico di Pompei (Археологическия парк в Помпей).

Отбелязва се, че преди няколко месеца в същата къща е открита фреска с изображение на Леда и лебеда. Предполага се, че къщата, в която са открити стенописите, е принадлежала на богат търговец и се намира на улица Везувий (via del Vesuvio).

Стенописът с Нарцис е намерен в атриума - централната част на къщата, от която се влиза в другите стаи. Изследователите откриха и следи от стълбище, което водело до втория етаж. Освен това е открито и мазе, използвано за склад, с осем амфори, 10 стъклени съда и ситул (съд за течности).

Фреската с Леда и лебеда. Parco Archeologico di Pompei

Учените подчертават, че в тази къща са открити и други фрески. Например в помещенията близо до входа е намерен образът на неблагопристойния бог Приап.

Parco Archeologico di Pompei

„ Красотата на тези помещения, които с първите открития станаха очевидни, ни накараха да променим проекта и да продължим разкопките, за да извадим на бял свят стаята с Леда и атриума", обяви дирек

торът на археологическия парк Алфонсина Русо (Alfonsina Russo). "В бъдеще това ще ни позволи да отворим поне част от този дом за обществеността."

Parco Archeologico di Pompei

„Изключителните открития на този обект продължават", заяви археологът Масимо Осана (Massimo Osanna). "Сцената на мита за Нарцис, известен и присъстващ и на други места в Помпей, е представен в атриума на къщата. Цялата стая е изпълнена от темата за радостта от живота, от красотата и от суетата, която допълнително се подчертава от фигурите на менади и сатири, които придружават посетителите в публичната част на къщата, като част от дионисиевата свита. Тази украса е умишлено луксозна и вероятно датира от последните години на колонията, както се вижда от необичайно запазеното състояние на цветовете".

Parco Archeologico di Pompei

Нарцис е герой от древногръцката митология, син на нимфа и речен бог. Той бил толкова красив, че и мъжете, и жените се влюбвали в него, но хубавецът отблъсквал всички. В Нарцис се влюбила и нимфата Ехо, която също била отхвърлена. Тя решила да си отмъсти и се обърнала към Афродита, богинята на любовта, с думите: "Дано да се влюбиш и ти някой ден и тази, която обикнеш, да ти отвърне със същото, което стори на мен ". По време на лов Нарцис вижда отражението си в реката и се влюбва в него. Ден и нощ не може да се раздели с обекта на своята страст и умира. На мястото на смъртта му израснало цвете, което след това е наречено на неговото име.

Parco Archeologico di Pompei

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !