Открита е "космическа змия" от сблъскващи се звездни ветрове (видео)

В тройната система една от звездите е готова да избухне с гама лъчи

НаукаOFFNews Последна промяна на 21 ноември 2018 в 12:02 5960 0

'Космическата змия', увита около тройна звездна система. Кредит: ESO/Callingham et al.

С помощта на инструмента VISIR, монтиран на Very Large Telescope (VLT) на Европейската южна обсерватория (ESO), астрономите получиха уникален образ на масивна система от три звезди, обвита в красив облак от прах. Обектът, който е на разстояние около 8000 светлинни години от Земята, има вероятно взривоопасно бъдеще.

Това е система от звезди на Волф-Райе, в която може би ще се разиграе един от най-високо енергийните феномени във Вселената - продължителен взрив на гама-лъчи.

Статия, описваща откритието, е представена в списание Nature Astronomy.

"Това е първата такава система, открита в нашата галактика. Не предполагахме, че ще намерим такова нещо буквално под носа си", разказва Джоузеф Калингам (Joseph Callingham) в сайта на ESO, водещ автор на изследване от Холандския институт по радиоастрономия.

Апеп в съзвездието Норма.

Системата, състояща се от "гнездо" от масивни звезди, заобиколени от спирала от прах, официално е регистрирана в  справочниците като 2XMM J160050.7-514245. Астрономите обаче избраха да дадат на този завладяващ обект по-интересно име: "Aпeп".

Aпeп дължи името си на вълнообразната си форма, напомняща змия, увита около централните звезди. Той е кръстен на древно египетско божество - гигантска змия, символизираща хаоса - име, много подходящо за такъв турбулентно раззвиваща се система. Египтяните са вярвали, че Ра, богът на слънцето, всяка нощ се сражава с Апеп и благодарение на молитвите и жертвоприношенията, Ра побеждава и слънцето отново изгрява.

Звезди на Волф-Райе и гама-експлозиите

Гама избухванията (Gamma-ray burst - GRB) са сред най-мощните експлозии във Вселената. Въпреки че те траят само няколко хилядни от секундата до няколко часа, те могат да произведат толкова енергия, колкото слънцето през целия си живот. Продължителните GRB, тоест траещи повече от две секунди, се смятат за причинени от експлозиите на бързо въртящи се звезди тип Волф-Райе (Wolf-Rayet).

Някои от най-масивните звезди еволюират в звезди на Волф-Райе в края на живота си. Тази фаза е краткотрайна - звездите Волф-Райе остават в това състояние само няколко стотици хиляди години - буквално миг за космологичните мащаби. В това кратко време те отделят огромно количество материя под формата на силен звезден вятър. Емитираната материя може да достигне скорости от милиони километри в час.

Звездата на Волф-Райе WR 124 и мъглявината M1-67 около нея. Хъбъл. Yves Grosdidier, Anthony Moffat, Gilles Joncas, Agnes Acker, NASA

Измерванията показват, че звездните ветрове в Aпeп се разпространяват с удивителната скорост от 12 милиона км/ч.

Именно тези звездни ветрове създават сложната структура на изхвърлената материя около тройната звездна система, състояща се от двойна звезда и единична звезда, свързана с двойката с гравитационни сили. Въпреки че на снимката могат да се видят само два звездообразни обекта, по-долният обект всъщност е компактна двойка от типа Волф-Райе. Тази двойна звезда е отговорна за грациозните вихри около Aпeп, които се появяват в резултат на сблъскващите се ветрове на звездите на Волф-Райе.

В сравнение с огромната скорост на звездните ветрове прашната въртележка на Апеп пълзи "с по-малко от 2 милиона км/ч. във външния си край. Основната разлика между скоростта на звездните ветрове на Apep и тази на спокойната спирала възниква вероятно защото една от звездите на двойната система изпуска един бърз и един бавен вятър в различни посоки.

Това показва, че звездата е във фаза на почти критична ротация, което означава, че се върти толкова бързо, че почти се разкъсва. Тя е готова да експлодира и това ще може да се наблюдава от Земята, но е малко вероятно да го доживеем.

Предполага се, че при толкова бързо въртене звезда от типа Волф-Райе, произвежда продължителен GRB и в края на живота си ще претърпи гравитационен колапс.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !