Открита е невероятно красива кристална кама на 5000 години в Испания

Тази фантастично изглеждаща кама може да е играла символична роля в праисторическото иберийско общество.

Ваня Милева Последна промяна на 21 януари 2021 в 14:34 14973 0

Кредит: Miguel Angel Blanco de la Rubia.

В древна гробница близо до Севиля изследователи откриха останките на няколко човека, погребани по ритуален начин, както и най-поразителния артефакт: изключително красива кама, направена от планински кристал.

Сложно издълбаният кристален кинжал е датиран на най-малко от 3000 г. пр. н. е., което го прави „най-съвършенната и естетически впечатляваща колекция от материална култура от планински кристали, откривана някога в праисторическа Иберия“, според испанските изследователи, изследвали мястото.

Праисторическите хора в Европа са правили по-голямата част от инструментите си от рога и кремък. Инструментите, направени  от планински  кристали (макрокристален кварц) са били далеч по-малко разпространени, но въпреки това хората са разработили техника за тяхното производство, която се е появила през късната праистория в някои европейски региони като югозападния Иберийски полуостров през третото хилядолетие пр. н. е.

Въпреки че инструментите от планински кристал са по-трудни за оформяне и суровините са по-редки, колкото седиментните скали, праисторическите хора вероятно са ги ценели поради тяхната естетическа стойност. Точно както ние днес им се възхищаваме, лесно можем да си представим, че хората са били още по-впечатлени от тях преди хиляди години.

22.5-сантиметровата кама, този особено изискан инструмент от планински кристал, е намерена в една от осемте мегалитни гробници във Валенсина де ла Консепсион, място близо до Севиля в Испания, което се счита за едно от най-значимите за археологията на Иберия от медната епоха.

В куполообразната гробница, известна като Монтелирио (Montelirio tholos), се водят разкопки между 2007 и 2010 г. Това е мегалитна конструкция с 39-метров коридор, водещ до основна камера с диаметър 4,75 метра, от която през тесен коридор е достъпна втора камера.

Кредит: Miguel Angel Blanco de la Rubia.

Изследователите са открили останките на най-малко 25 души, заедно с множество разкошни погребални вещи, включително плащаници и дрехи, изработени от десетки хиляди мъниста и украсени с кехлибар, както и много кремъчни върхове на стрели, намерени фрагменти от златни остриета, предмети от слонова кост, и разбира се великолепната кристална колекция.

Върховете на стрелите, острието и кинжалът от планински кристал са намерени в задната част на основната камера. В останалата част на камерата не са открити други предмети, което е подозрително.

Струпването на артефакти в непосредствена близост до входа на коридора за главната камера „предполага приношение, подобно на това, открито в главния коридор, където върховете на стрелите, макар и направени от по-нискокачествени материали, са открити на големи купчини, което говори за олтар“, разказват изследователи от Университета в Гранада и Университета в Севиля в проучване, публикувано в Quaternary International.

Кредит: Miguel Angel Blanco de la Rubia.

Счита се, че поне няколко жени и един мъж, идентифицирани в гробницата Монтелирио, са починали от отравяне. Останките на жените са подредени по кръг в камера до костите на мъжа, който може да е бил човек с висок статус. Самата кама е намерена в другата камера, „заедно с дръжка и кания от слонова кост“.

Кредит: Miguel Angel Blanco de la Rubia.

В близост до мястото липсват източници на кварц от вида, използван в камата, което предполага, че материалите са получени далеч.

Изследователите смятат, че това е още една причина, поради която тези кристални ками и върхове на стрели, имащи двойно значение, може да са били запазени за представители на елита, които биха могли да си ги позволят.

„От една страна, те са имали социално значение поради екзотичността на материала и факта, че неговата трансформация е изисквала много специфични умения и вероятно някаква степен на техническа специализация. Те вероятно представляват погребални вещи, достъпни само за елита от този период. Свързването на острието на камата с дръжка, изработена от слонова кост, пак неместна суровина, също трябва с висока стойност, категорично предполага високия статус на хората, използвали такива предмети".

„От друга страна, планинският кристал трябва да е имал символично значение като суровина, вложена със специално значение и конотации. В литературата са описани общества, в които планинският кристал и кварцът като суровини символизират жизненост, магически сили и връзка с предците".

Справка: The allure of rock crystal in Copper Age southern Iberia: Technical skill and distinguished objects from Valencina de la Concepción (Seville, Spain), Antonio Morgado et al., Quaternary International 424
DOI: 10.1016/j.quaint.2015.08.004

Източник: Scientists find amazing 5,000-year-old crystal dagger in Spain, ZMEScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !