Открита е нова планета-джудже отвъд Нептун (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 12 август 2016 в 11:45 9593 0

Кредит ESO/L. Calçada/Nick Risinger

Международен екип от астрономи откри нов транснептунов обект, който има необичайна траектория на движение. За разлика от повечето известни обекти в Слънчевата система, той има ретроградно движение - върти се около Слънцето в обратна посока в сравнение с останалите планети, съобщи New Scientist.

Това е вторият пример на транснептунов обект с такава орбита. Астероидът е кръстен Нику (Niku), което в превод от китайски означава "непокорен".

Препринт на проучването е публикуван в arXiv.org

Новият обект е намерен с помощта на 1,8-метровия телескоп Pan-STARRS на обсерватория Халеакала в Хавай. Астрономите са открили в данните от автоматичния анализ обект с наклон на орбитата към равнина на еклиптиката е по-голям от 90 градуса. Това означава, че обектът има ретроградно движение.

Астрономите наблюдавали 22 пъти Niku с Pan-STARRS и провели независими наблюдения за прецизиране на орбитата с други телескопи. Според анализа наклонът на орбитата на астероида е 110.3 градуса, а голямата полуос - 35,7 астрономически единици. Орбитата е почти кръгова (ексцентричността й ет около 0.33). Сега разстоянието до обекта е около 25,9 астрономически единици, което е около средното разстояние от Уран към Нептун. В афелий (най-отдалечената от Слънцето точка от орбитата) Niku е пет астрономически единици отвъд орбитата на Нептун. (Астрономически единици (AU) - 1 AU е разстоянието от Земята до Слънцето).

Орбитите на Niku и други обекти, използвани в моделирането. Ying-Tung Chen et al. / arXiv.org, 2016

Авторите са проучили стабилността на орбитата на Нику и други подобни на него обекти (с голям наклон на орбитата) с помощта на теоретични модели. Оказа се, че астероидите са групирани по определени параметри на орбитата. Според астрономите това може да показва наличието на голям брой обекти с орбитален наклон повече от 60 градуса и може да помогне в търсенето им. 

Ретроградното движение е рядко явление в планетите системи. Тъй като планетите и астероидите се образуват от въртящ протопланетен диск, за да промени посоката на движение на някое тяло, са необходими някои специални условия. Например ретроградно движение се наблюдава при уловени от планети астероиди - тяхната посока на въртене зависи от коя страна на небесното тяло се е приближило към планетата. Такъв е Тритон - най-голямата луна на Нептун, който също има ретроградно движение. Смята се, че той е бил уловен от газовия гигант.

В астероидния пояс са известни няколко десетки ретроградни обекти, но транснептунов обект с подобна орбита е открит едва през 2009 година - 2008 KV42. Механизмът на установяването на такава орбита е неизвестен за този обект.



Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !