Открита е причината за рядко имунно заболяване

Никола Кереков Последна промяна на 04 април 2016 в 13:12 5958 0

Кредит Chris Bickel/Science

Новооткрито заболяване засечено в белгийско семейство може да причинява патологични реакции, предизвиквайки неправомерното активиране на инфламозомата - клетъчна структура задействаща процеса на възпаление в организма.

Мистерията около едно белгийско семейство измъчва лекарите вече повече от десет години. Някои от членовете на семейството били предразположени към пристъпи на треска, която започва от детска възраст и може да се поддържа в продължение на месеци. Те имали болки в мускулите и ставите, възпаления в кръвоносни съдове, а кожата им се осейвала с язви, които варирали от тежка форма на акне до абсцеси и тежки лезии. Сърцето на един от пациентите било толкова тежко увредено, че той се нуждаел от трансплантация на 20-годишна възраст.

Сега, учените са открили защо членовете на това семейство се разболяват, разкривайки, че те всъщност страдат от неизвестно досега генетично заболяване, което се дължи на протеин, който нормално ни помага да се защитаваме от микроорганизми.

Въоръжени с това познание, лекарите ще могат по лесно да разпознават други хора със сходни симптоми, които до този момент са не са получили точна диагноза и ще могат да им предложат лечение. Освен това, учените смятат, че резултатите могат да спомогнат за разбирането на други по-често срещани заболявания като възпалителните заболявания на червата, при които възпалителните реакции излизат извън контрол.

"Изследването показва по превъзходен начин биохимичния механизъм, по който мутацията предизвиква новото заболяване, видоизменяйки ключов фактор на имунната система," смята генетикът Даниъл Кестнър (Daniel Kastner) от Националния институт за изследване на човешкия геном в Бетесда, щата Мериленд, който не е участвал в настоящето изследване.

Различни учени вече са идентифицирали няколко редки, но много тежки заболявания, при които имунната система предизвиква неадекватно възпаление на различни места от тялото. Тези състояния се различават от автоимунните заболявания като ревматоидния артрит, тип 1 диабета и системния лупус тъй като при тях е засегнат различен клон на имунната система, който включва ключови компоненти на вродения имунитет. Някои от симптомите при членовете на белгийското семейство наподобявали симптомите на едно от тези т.нар. автовъзпалителни заболявания, наречено фамилна средиземноморска треска (familial Mediterranean fever - FMF), но те били много по-тежки. Например, при FMF треската траела в продължение на дни, а не на месеци.

FMF се предизвиква от мутации в гена за пирин -  протеин, произвеждан от много имунни клетки, който може да открива инфекции причинени от определени микроорганизми. При един от опитите да се проследи генетичния дефект в членовете на белгийското семейство било изказано предположение, че те може да имат дефект в същия ген, но учените изключили тази възможност, тъй като симптомите били прекалено различни от тези при хората с FMF, разказва Сет Мастърс (Seth Masters), имунолог от Института за медицински изследвания "Уолтър и Елайза Хол" в Парквил, Австралия - съавтор в новото изследване. "Изобщо не изглеждаше като същото заболяване."

Въпреки това, когато Мастърс и колегите му секвенирали ДНК на белгийското семейство, те открили мутация в гена за пирин. За разлика от наблюдаваните при хората с FMF, тази мутация била в друг участък на гена. Данните за откритието са били публикувани наскоро в Science Translational Medicine. След като претърсили базите данни за заболявания и след като се допитали и до други лекари, които имали пациенти със сходни симптоми, учените идентифицирали три други семейства от Ливан, Франция и Великобритания, които имали същата мутация. Те са кръстили установеното ново заболяване пирин-асоциирано автовъзпаление с невротрофична дерматоза (pyrin-associated autoinflammation with neutrophilic dermatosis - PAAND).

Въпреки че същият ген е засегнат и при хората с FMF, типът и тежестта на симптомите потвърждават, че PAAND е отделно заболяване, твърди Кестнър. Не е много често различните мутации в един и същи ген да предизвикват различни заболявания, но PAAND и FMF не са единствения пример за това, смята Уейн Гроуди (Wayne Grody), генетик от Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA), който не е свързан с изследването. Той дава за пример мутациите в гена CFTR, които могат да предизвикат потенциално смъртоносното заболяване кистозна фиброза или доста по-леко заболяване, което води до стерилитет при мъже.

Мастърс и колегите му допълнително определили как точно мутацията при пациентите с PAAND предизвиква симптомите на заболяването. Когато пиринът засече токсини отделени от някои типове бактерии, той задейства образуването на структура наречена инфламозома, която в последствие предизвиква възпаление. За да се предотврати неправомерното включване на пирина, клетките обикновено го обвиват с помощта на друг протеин, докато настъпи ситуация, която да налага активирането му. Учените са открили, че този щит не се задържа по версията на пирина, продуциран в членовете на белгийското семейство, което води до производството на свръхреактивна форма на молекулата. "В резултат на това просто се премахва спирачката на процеса," обяснява съавтора в изследването Ейдриън Листън (Adrian Liston), имунолог от Университета на Льовен в Белгия

Уникалното при тази публикация, според Гроуди, е задълбочеността на изследванията на екипът от учени. "Те наистина са установили механизма - не можем да се похвалим с нищо подобно, което да обясни какво предизвиква FMF," добавя той. Резултатите също дават надежда за прилагане на лечение - медикамент, който блокира предизвикващата възпаление молекула, която се открива в големи количества при пациентите. Когато учените третирали един от членовете на белгийското семейство с този медикамент, "всички признаци на заболяването изчезнаха в рамките на няколко седмици," докладва Листън. "Това е направо невероятно." Учените вече планират да проведат клинично проучване на медикамента при повече пациенти с PAAND. Мастърс и Листън смятат, че резултатите могат също да помогнат на учените да разберат по-добре ролята на възпалението при неавтоимунни заболявания, включително Алцхаймер и възпалителните заболявания на червата.

Изследването може да осигури също и доста по-преки ползи за някои хора. Като за автовъзпалително заболяване, FMF е сравнително често срещано , но дори в Средиземноморския регион само около 1 на 200 до 1 на 1000 човека страда от него. Въпреки че PAAND вероятно не е никак често срещано, учените смятат, че все още доста хора по света очакват точната си диагноза. Голям брой хора с това заболяване може да живеят в гъстонаселените страни като Индия и Китай, смята Мастърс. Гроуди и колегите му в специализираната клиника за FMF в UCLA вече са започнали да търсят нови случаи. "Сигурен съм, че има още много семейства с това заболяване по света," смята той.

Източник: Science Magazine

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !