Открита е втората по големина черна дупка в Млечния път

НаукаOFFNews Последна промяна на 05 септември 2017 в 11:59 6460 0

Концепция на художник за черна дупка. Източник: Tomoharu Oka/Keio University

Гигантска черна дупка 100000 пъти по-масивна от Слънцето се намира в центъра на нашата галактика. Тя е втората по големина, наблюдавана някога в Млечния път, след свръхмасивната черна дупка Стрелец A*.

Определена в групата "средномасивни черни дупки" (intermediate-mass black hole - IMBH), новооткритата черна дупка ще помогне на астрономите да научи как черните дупки се превръщат в свръхмасивни черни дупки.

Проучването на японски учени, публикувано в Nature Astronomy, се фокусира върху голям облак молекулярен газ на почти 200 светлинни години от центъра на Млечния път. Екипът установява, че движението на газа е в съответствие с наличието на масивен компактен обект в центъра му, който наричат CO-0.40-0.22*.

Астрономите от Университета Кейо, Япония, забелязват, че излъчванията от газовия облак приличат на тези от ядрото на Млечния път, в което има свръхмасивна черна дупка, въпреки че ядрото излъчва 500 пъти повече. Съществува и разлика в размера - свръхмасивната черна дупка на Млечния път, наречена Стрелец А* (Sagittarius A*), е 4 милиона пъти по-голяма от масата на нашата звезда.

"Това е първото откритие на кандидат за средномасивна черна дупка в Млечния път, който поддържа сценария на сливане в процеса на еволюцията и образуването на свръхмасивните черни дупки в галактическите центрове", - заяви за IFLScience водещият автор на проучването д-р Томохару Ока (Tomoharu Oka).

Новите наблюдения са извършени благодарение на масива Atacama Large Millimeter/Submillimeter Array (ALMA), чиито чувствителни антени са идеални за определене на изключително ниски емисии на въглероден оксид от междузвездните облаци. Екипът сравнява наблюденията с компютърните симулации на газов облак, които съдържат в себе си средномасивна черна дупка. Екипът смята, че CO-0.40-0.22* е един от най-обещаващите кандидати за средномасивна черна дупка.

Откриването на потенциални нови черни дупки е вълнуващо събитие, но в този случай е особено важно, тъй като то ни дава важни улики за това как се формират свръхмасивните черни дупки. Черните дупки се образуват при експлозии на свръхнови, но техният размер е обусловен от размера на техните звездни предшественици. Но как може да съществуват черни дупки, които са милиони, ако не и милиарди пъти масата на нашето Слънце?

Концепция на художник за черна дупка. Източник: Tomoharu Oka/Keio University

Една от основните теории предполага, че в ранната Вселена черни дупки се образуват много по-често, защото звездите са много по-големи и изгарят горивото си много по-бързо. Тези черни дупки се сливат и достигат стотици слънчеви маси. Големите черни дупки се сливат с други сподобни по размер черни дупки и в крайна сметка стават свръхмасивни черни дупки.

Екипът продължава наблюденията си на източника и се надява, че в рамките само на едно десетилетие наблюдения ще може да опише как черната дупка се движи в галактиката и дали може да се слее със Стрелец A* в бъдеще.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !