Открити са 1445 нови вируса

Учени от Университета в Сидни намериха в безгръбначните почти хиляда и петстотин сто нови вируси, включително смъртоносни

Наука ОFFNews Последна промяна на 28 ноември 2016 в 11:15 4193 0

Ново изследване на безгръбначни разкри това, което много биолози отдавна подозираха - когато става дума за вирусите - ние сме още в началото на проучванията.

Оказва се, че безгръбначните - паяци, насекоми, червеи - са гостоприемници на поне 1445 вируса, които милиарди години живеят в тях в тясна симбиоза. Откритието е сензационно и стана възможно чрез най-новите методи на молекулярната генетика, съобщава сайтът на Университета на Сидни, чийто учени са извършили откритието. 

Изследването е публикувано в Nature.

В хода на проучването учените разглеждат 220 различни безгръбначни организми и са намерени в техните организми 1445 непознати вируси, чиято генетична информация се съдържа в РНК. 

Голяма част от интереса около това проучване е фокусиран върху насекомите. Въпреки че насекомите, например комарите са пословично известни като носители на опасни болести като малария, повечето вируси на насекомите са безвредни за хората.

Проучвания като това са важни, защото биха могли да ни помогнат да разберем по-добре как се пренасят някои от болестите на насекомите, като спорната "лаймска болест", за която се твърди, да се появява след ухапване на кърлеж.

Съдейки по генетичния доказателства, изглежда, че някои от вирусите са живели с техните гостоприемници много по-дълго, отколкото се смяташе досега (макар че "милиарди години ", както пише в прессъобщението на Университета на Сидни е прекалено, като се има предвид, че дори и многоклетъчни организми не е имало преди "милиарди години"). И все пак, напълно е възможно много от вирусите, които ни засягат днес, да идват от новооткритите вируси в безгръбначните.

"Ние открихме, че повечето групи от вируси, които инфектират гръбначните животни - включително и хората, като например тези, които причиняват най-известните заболявания като грип - всъщност произхождат от присъстващите в безгръбначните," коментира професор Едуард Холмс (Edward Holmes) от мултидисциплинарния център Чарлз Пъркинс към университета.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !