Открити са антибиотици, които убиват бактериите по нов начин

Ваня Милева Последна промяна на 13 февруари 2020 в 00:28 9617 0

Бет Кълп е докторант по биохимия и биомедицински науки в Университета Макмастър. Кредит: McMaster University

Открита е нова група антибиотици с уникален подход за атакуване на бактериите, което я прави обещаващ кандидат в борбата срещу антибиотичната резистентност.

Новооткритият корбомицин и по-малко известният комплестатин имат способността по невиждан досега начин да убиват бактериите, което се постига чрез блокиране на функциите на бактериалната клетъчна стена. Откритието идва от семейство антибиотици, наречени гликопептиди, които се произвеждат от почвените бактерии.

Изследователите също така демонстрират при мишки, че тези нови антибиотици могат да блокират инфекции, причинени от резистентния на лекарства Staphylococcus aureus, който е от група бактерии, които могат да причинят много сериозни инфекции.

Резултатите са публикувани в Nature.

"Бактериите имат стена, която обгражда отвън  клетките им, придава им форма и здравина", разказва водещият автор на изследването Бет Кълп (Beth Culp), докторант по биохимия и биомедицински науки в Университета Макмастър.

"Антибиотиците като пеницилина убиват бактериите, като предотвратяват изграждането на стената, но за тези антибиотици установихме, че действат точно обратното - те предотвратяват разрушаването на стената. Това е важно за деленето на клетките.

"За да може клетката да расте, тя трябва да може да се дели и разширява. Ако напълно блокирате разрушаването на стената, това е все едно, че е хваната в капан и не може да се разширява или да расте."

Разглеждайки семейното дърво на известни членове на гликопептидите, учените изследват гените на тези, за които не са известни механизми на резистентност, с идеята, че те могат да бъдат антибиотици, демонстриращи различен начин за атака на бактериите.

„Предположихме, че ако гените, които са направили тези антибиотици, са различни, може би начинът, по който те убиват бактериите, също е различен“, разказва Кълп.

Групата потвърди, че тези нови антибиотици действат срещу бактериалната стена, използвайки техники за изобразяване на клетките в сътрудничество с Ив Брун () и екипа му от Университета в Монреал. 

„Този ​​подход може да се приложи и за други антибиотици и да ни помогне да открием нови с различни механизми на действие. В това проучване открихме един напълно нов антибиотик, но оттогава открихме още няколко в същото семейство, които имат същия същия механизъм", заяви Кълп.

Справка:

Evolution-guided discovery of antibiotics that inhibit peptidoglycan remodelling, Nature (2020). DOI: 10.1038/s41586-020-1990-9,  https://www.nature.com/articles/s41586-020-1990-9

Източник:

Antibiotics discovered that kill bacteria in a new way, Phys.org

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !