Открити са бактерии с вграден "акумулатор"

Наука ОFFNews Последна промяна на 27 март 2015 в 15:11 8399 1

Кредит lockerdome.com

Биолозите са открили, че два щама микроорганизми са се научили да се запасяват с енергия по много необичаен начин за живите организми - те "отглеждат" микроскопични кристали от магнетит и ги "напомпват" електрони, като по този начин ги превръща в биобатерии, от които се възползват други бактерии, според доклад, публикуван в списание Science, съобщава побробно Science Daily

"Тези микроорганизми могат да намерят масово приложение в геохимичната промишленост. Например, понастоящем химиците се опитват да приспособят магнетита (Fe3O4) за пречистване на водата от токсични метали чрез поглъщането им. Нашите бактерии могат да абсорбират подобни кристали магнетит, да ги възстановят и по този начин да подобрят способността им да пречистват водата" - разказа Андреас Каплер (Andreas Kappler) от Университета Тюбинген в Германия.

Наблюдавайки живота на "електрическите" бактерии на светло и тъмно, учените са разкрили пример за изключително необичайно сътрудничество между два вида бактерии, Rhodopseudomonas palustris и Geobacter sulfurreducens.

Вторият тип бактерии е добре известен на биолозите със свойството му да се храни със железни оксиди и въглеводороди, а също и способността му да се привлича от метални повърхности и частици.

Някои учени предлагат да се използват особено лакомите щамове Geobacter sulfurreducens в "живи батерии" - бактериите ще окисляват активната съставка в горивните клетки и ще предават освободените електрони в електрическата верига.

Каплер и екипа му открили, че когато сред тези бактерии се появят по-малко известните бактерии Rhodopseudomonas palustris, възниква интересен кръговрат на веществата.

През тъмната част от денонощието, Geobacter sulfurreducens изяждат разтворените във водата йони на желязото и ги възстановяват, намалявайки степента им на окисление от +3 до +2, изхвърляйки получения излишък под формата на частици магнетит.

На свой ред, през деня Rhodopseudomonas palustris абсорбират възстановеното желязо и повторно го окисляват, използвайки същите кристали като своеобразни "батерии". Подобна симбиоза и кръговрат на железните съединения позволява на микроорганизмите да ги използват за неограничено време, изразходвайки само органична материя, вода, въглероден диоксид и други разпространени в природата вещества.

Подобни съобщества от микроорганизми, освен за пречистване на водата от тежки метали и други замърсители може да се използват и за по-сложни задачи - като доставка на електроенергия за различни наноустройства. Това обаче ще изисква още много време за изследвания.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.03 2015 в 20:21

На български език "възстановяването" е редуциране. Пак е чуждица ама който не е учил химия на руски няма да разбере.

Пък и нещо се объркват степените на окисление. Във вода е разтворим Fe2+, а не Fe3+.