Открити са загадъчни древни форми в пустинята на Саудитска Арабия, подобни на тези в Наска

НаукаOFFNews Последна промяна на 14 ноември 2017 в 10:00 9587 1

Невероятни изображения, заснети от спътници, дават възможност да се видят около 400 мистериозни каменни структури, намиращи се в отдалечен пустинен район в Саудитска Арабия.

В началото на 60-те ограниченията в страната възпрепятстват по-нататъшните изследвания на загадъчните геометрични форми. С развитието на сателитните изображения и Google Earth, бяха направени нови снимки на неуловимите земни форми, които дават нови възможности за изследване.

"Стотици хиляди каменни структури, които датират от хиляди години и са разпръснати в пустините и равнините на Близкия изток и Северна Африка са в много случаи, толкова големи, че само от птичи поглед може да се разкрият техните сложни археологически тайни - красиви и загадъчни геометрични фигури, наподобяващи порти, хвърчила, висулки, колела" - пише за Live Science Дейвид Кенеди (David Kennedy) почетен професор по Римска археология и история в Университета на Западна Австралия и почетен научен сътрудник в Университета в Оксфорд, също така основател на Въздушен фотографски археологичен архив за Близкия изток (APAAME) от 1978 г. 

Според експертите две от подобните на колела форми датират на около 8500 години.

Гигантските каменни структури образуват форми, напомнящи колела, често със спици. Тук се виждат колела в оазиса Азрак.  David D. Boyer APAAME_20080925_DDB-0237

През 1920 година бедуините казват на учените, че тези конструкции са "дела на старците" ("Works of the Old Men"). Дейвид Кенеди изучава тези произведения в продължение на две десетилетия, но тяхната цел остана сравнително неясна.

Сега археологът има издадено специално разрешение да лети над запустелите лавови полета в региона на Харат Хайбар, осигурявайки най-ярките картини на загадъчните формации.

Д-р Кенеди и колегите му използват Google Maps, за да набележат местата, които са най-интересни за наблюдение.

Екипът археолози прекарва три дена, летейки с хеликоптер от 27 октомври до 29 октомври, общо 15 часа, като прави почти 6000 фотографии на около 200 места. 

 "Броят на прозорците с висока разделителна способност на Google Earth се увеличи бързо, особено след стартирането на спътника Landsat 8 през февруари 2013 година", обяснява Дейвид Кенеди.

На тази сателитна снимка, отбелязана в Google Earth, може да види триъгълник, образуван от натрупани камъни. Google Earth

"Google Earth ще остане полезен инструмент за проучване. С тази програма е лесно да се отбележат и каталогизират местата, да се оценят, да се скицират и да се генерират на карти, които могат да се разпространят за тълкуване. Ограниченията обаче са очевидни. Изображенията са двуизмерни, а дори и най-добрата резолюция ще бъде много размита, когато се увеличи. Липстват подробности, а и някои места остават невидими поради различни причини. И изображения може да са стари и по този начин по-малко ценни за рутинно наблюдение" - обяснява Дейвид Кенеди.

Построени върху древни куполи от лава, някои от тези странни функции са четири пъти по-големи от дължината на футболно игрище.
Някои от каменните стени са наречени "порти", тъй като приличат на врати в полето, погледнати отгоре.

Портата, показана на тази снимка е петата по големина от документираните досега "порти". Размерът й е 373 метра на 80 метра.
 APAAME, APAAME_20171027_DLK-0465

Множеството странни очертания на врати "изглежда са най-старите изкуствени ландшафтни конструкции", а някои са с дължина около 500 м. Google Earth

Останките от потоците лава могат да се видят върху някои от портите, което предполага, че те са по-стари от някои потоци лава. Google Earth

Д-р Дейвид Кенеди обяснява, че тези странни формации "изглежда са най-старите изкуствени ландшафтни конструкции", а някои са с дължина до 500 метра и са построени върху стари куполи от лава.

Най-малките "порти" са 13 метра с дължина, а най-дългата е 518 метра.

Според археолозите преди хиляди години тази област е била много по-гостоприемна, отколкото е сега.

Останките от потоците лава могат да се видят върху някои от портите, което предполага, че те са по-стари от някои потоци лава.

Много от структурите има няколко каменни стени, които формират правоъгълна форма, а други - т. нар. тип "I" пoрти - има по една каменна стена с купчини камъни в краищата.

На тази снимка се виждат порти върху склоновете на този лавов купол. Google Earth

Повечето от конструкциите са открити чрез сателитни снимки и все още не са извършени археологически теренни проучвания.

Праисторически знаци

Тестовете показват, че някои от колелата са около 8 500 години, праисторически времена, когато климатът е бил по-влажен в някои части на Близкия изток, разказва Оуен Джарус (Owen Jarus) за LiveScience.

С помощта на техника, наречена оптически стимулирана луминесценция (OSL), археолозите датираха две колела в Уади Уисад в Черната пустиня в Йордания. Едното колело е определено на 8500 години, докато другото колело се получават смес от дати, което предполага, че е построено около 8500 година и е ремонтирано преди около 5500 години. 

Колелото в Уади Уисад в Черната пустиня в Йордания. 

Астрономическо предназначение?

Пространствените анализи на групата колела, разположени в оазиса Азрак, показват, че спиците им са с ориентация на югоизток-северозапад, в съответствие с изгрева по време на зимното слънцестоене.

"По-голямата част от спиците на колелата в този район са ориентирани по някаква причина по посока на югоизток-северозапад", пишат изследователите в списание Journal of Archaeological Science. Те сочат мястото, "където слънцето изгрява по време на зимното слънцестоене".

Дали това е умишлено не е известно, пишат изследователите в статията в списанието. "Що се отнася до останалата част на колелата, те като че ли не съдържат археоастрономическа информация".

Районът на лавовите полета "Harrat ash-Sham" се простира от Сирия до Саудитска Арабия и съдържа хиляди колела. Тези чертежи показват различните форми, които тези структури могат да имат.

За какво точно са служели те?

Двете датирани колела "са прости по форма и не са направени строго по геометричните правила", заяви Гари Ролефсон (Gary Rollefson), професор в Колеж Уитман във Вашингтон. "Те контрастират рязко с някои други колела, които изглежда са положени с почти толкова внимание към детайла, както линиите на Наска".

Възможно е различните колела да са имали различни приложения, разказва Ролефсон. В случая на двете датирани колела има "някаква връзка с погребения, тъй като това чест начин за обозначение на гробове". Ролефсон отбелязва, че "има и други колела, на които изцяло липсват спици, което означава, че са имали друга възможна употреба".

Други форми, като "висулките" на снимката най-горе, често водят до гробници и са имали ритуално значение.

На нивото на земята формите са практически невидими.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!