Откритие може да позволи масово производство на изкуствена кръв

Йоанна Димитрова Последна промяна на 27 март 2017 в 14:38 6724 0

Кредит University of Bristol

"Безсмъртни" стари еритроидни клетки.

Всеки ден около 600 души в България се нуждаят от кръвопреливане, според clinica.bg.

В САЩ това са 30 души на всяка минута. Това е изключително голямо количество кръв, а проблемът е, че малко хора даряват.

Това е огромен проблем за медицината и от години учени се опитват да създадат по изкуствен начин кръв, разказва IFLScience.

Екип изследователи от университета в Бристол и Органът "Кръв и трансплантации" към Министерството на здравеопазването на Великобритания (NHS Blood and Transplant) може би е направил така нужното откритие.

Резултатите, публикувани в Nature Communications, биха могли, ако преминат успешно клиничните проучвания, в крайна сметка, ще доведат до безопасен източник за преливане на кръв на хора с редки кръвни групи, както и в райони на света, където кръвните доставки са трудни или опасни.

Учените са успявали да създадат изкуствена кръв и преди на базата на донорски стволови клетки, но тези по-ранни опити са изключително неефективни. По този начин може да се създадат около 50 000 клетки наведнъж, но това е далеч от трилионите, необходими за преливане.

Екипът от Бристол са разработили стабилна и възпроизводима техника, която позволява производството на "безсмъртни" еритроидни клетъчни линии от стволови клетки, които могат да се делят безкрайно. Такива червени клетки могат да бъдат култивиранив продължение на неопределен оериод от време, което позволява производство в по-голям мащаб, преди да бъдат диференцирани в зрели червени кръвни клетки.

Новоразработената техника може да „бълва“ огромно количество червени кръвни клетки. Изследователите съобщават, че вече са създали литри кръв. Успели са да хванат в "капан" стволовите клетки в ранен етап от тяхното развитие, в който могат да станат безсмъртни. 

Но този нов метод не е евтин. Това означава, че има вероятност да се използва, поне в началото, само за да се прелива кръв на хора с редки кръвни групи.

Министерството на здравеопазването на Великобритания няма планове да замени конвенционалното кръводаряване, но този впечатляващ пробив би могъл да произвежда изкуствена кръв.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !