Открития в Саудитска Арабия може да разкрият мистерията на древни каменни монументи

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 20 август 2020 в 04:19 13282 0

Кредит Groucutt et al., The Holocene, 2020

В Северната част на Арабския полуостров, на границата с пустинята Нефуд, археолозите наскоро описват огромни каменни монументи, датиращи от преди 7 000 години. Оформени като дълги правоъгълници, тези структури досега са мистерия, но нови доказателства, публикувани в The Holocene, предполагат, че може да са използвани за ритуални или социални цели. 

Тези блокове са от най-ранните форми на каменни структури, предшестващи с хиляди години пирамидите в Гиза. Описани са стотици такива структури и археолозите смятат, че са някак свързани с означаването на територия когато районът, някога заеман от буйна растителност, е отстъпвал място на пустинята.

Такива каменни блокове са открити за пръв път през 2017 г. чрез сателитна фотография, която разкрива размера и броя на тези енигматични структури във вулканичното поле Харат Хайбар в Саудитска Арабия. Заради вида си от въздуха са наречени "порти" и са описани като "две къси, дебели линии от натрупани камъни, относително паралелни, свързани от две или повече много по-дълги и тесни стени".

Въздушни снимки на конструкциите. Кредит: Groucutt et al., The Holocene, 2020

Сега екип от археолози, ръководени от Хю Гроукът (Huw Groucutt) от Института за химична екология Макс Планк в Германия, провежда сходно изследване. Изучавайки сателитни снимки на Южния край на пустинята Нефуд, те идентифицират 104 нови блока. След това екипът ги проучва по-детайлно на място.

Подобно на блоковете в Харат Хайбар, тези от пустинята Нефуд са съставени от две къси дебели платформи, свързани с ниски стени с много по-голяма дължина, достигаща до над 600 метра, но не повече от половин метър на височина. Открити са сходни методи на строеж - изправени блокове са поставени вертикални в земята, така че да оформят основната форма на стената, между тях са натрупани камъни, така че да запълнят празнината, както на изображението по-долу. От едната структура е взета проба въглен, който определя възрастта на конструкцията на 7 000 години.


Подредените в стените камъни. Кредит: Groucutt et al., The Holocene, 2020

Това е интересно време от историята на региона. То попада в периода, когато климатът на континента е бил по-влажен - от преди 14 600 14 500 до преди 6 000 - 5 000 години. По това време Сахара и Арабският полуостров получават много повече валежи от сега и са много по-зелени и тучни.

Но на Арабския полуостров този период не продължава толкова дълго. Скорошно изследване предполага, че тревистите зони достигат максималното си покрити преди около 8 000 години, след което регионът бързо изсъхва, оставяйки пустинен пейзаж, много по-близък до този, който виждаме днес.

Трудно е да се разбере за какво са използвани тези каменни структури и защо са толкова много. Но учените смятат, че повишеното съревнование за територии и ресурси след засушаването, може да е изиграло роля.

Внимателното проучване показва, че дългите стени нямат никакви отвори и около тях са открити изненадващо малко археологически артефакти като каменни сечива, което според учените предполага, че вероятно структурите не са били използвани практично като за съхранение на вода или заграждане на добитък например.

Плоча с геометрични мотиви. Кредит: Groucutt et al., The Holocene, 2020

Проучванията обаче разкриват струпвания на животински кости - както на диви животни, така и на турове - въпреки че не е ясно дали последните са били диви или домашни. Една от скалите има геометричен мотив и е разположена на повърхността на крайна платформа, гледаща навътре в заграждението, където всеки, стоящ вътре, би могъл да я види.

"Нашата интерпретация на структурите е, че те са ритуални места, където групи хора са се срещали, за да изпълняват някакви, засега неизвестни, социални дейности", смята Гроукът. "Може би това са били места на животински жертвоприношения или пирове".

Друго възможно обяснение идва от близкото разположение на някои от структурите. Учените предполагат, че може би предназначението на конструкциите е било в акта на построяването им - социално свързваща дейност, която повишава способностите на общността да си сътрудничи.

"Липсата на очевидна практична функция на структурите предполага ритуална интерпретация. Всъщност те изглежда представляват един от най-ранните познати някъде примери на ритуално поведение в голям размер, заложено в практикуването на строеж и употреба на монументи", описват авторите в своето изследване. "Нашите открития посочват, че структурите и по-специално техните платформи, са значителен архив на арабската праистория и бъдещото им изследване и разкопки вероятно ще бъдат възнаградени, довеждайки до по-добро познание на социалното и културно развитие".

Източник: Science alert - First Detailed Study Deepens The Mystery of Vast Stone Monuments in Saudi Arabia

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !