Открито е антитяло, което блокира инфекцията от SARS-CoV-2 в клетките

Ваня Милева Последна промяна на 05 май 2020 в 12:06 13896 0

Кредит: Nature Communications (2020). DOI: 10.1038 / s41467-020-16256-y

Идентифицирано е напълно човешко моноклонално антитяло, което не позволява вируса на SARS-CoV-2 (COVID-19) да заразява култивирани клетки. Откритието е начална стъпка към разработването на човешко антитяло за лечение или предотвратяване на респираторното заболяване COVID-19, причинено от новия коронавирус SARS-CoV-2.

Съобщението за откритието е публикувано вчера в Nature Communications и е извършено от изследователи от Утрехтския университет, Медицински център Еразъм и Harbor BioMed (HBM).

Пандемията от COVID-19 се разпространи бързо по целия свят, заразявайки повече от 3,3 милиона души по света и убивайки над 235 000 души досега.

„Това изследване се основава на работата, която нашите групи са извършили  през 2002/2003 г. върху антитела, насочени към SARS-CoV,“, разказва доцент Беренд-Ян Бош (Berend-Jan Bosch), ръководител на изследването от Утрехтския университет и съавтор на проучването в Nature Communications. "Използвайки тази колекция от SARS-CoV антитела, ние идентифицирахме антитяло, което неутрализира и инфекцията на SARS-CoV-2 в култивирани клетки. Такова неутрализиращо антитяло има потенциал да промени хода на инфекцията в заразен гостоприемник, да изчисти вируса или да защити. незаразено лице, което е изложено на вируса".

Д-р Бош отбелязва, че антитялото се свързва към домейн, който се среща както в SARS-CoV, така и в SARS-CoV-2, обяснявайки способността му да неутрализира и двата вируса.

Учените са заснели акта на изхвърляне на вируса - процес, при който вирусните частици се освобождават от умиращата клетка, заразена от SARS-CoV-2. Кредит: Rocky Mountain Laboratories, National Institute of Allergy and Infectious Diseases , Hamilton, MT

"Тази характеристика на кръстосано неутрализиращото антитяло е много интересна и предполага, че може да има потенциал за облекчаване на заболяванията, причинени от възникващи в бъдеще коронавируси".

„Това откритие дава здрава основа за допълнителни изследвания, които да характеризират това антитяло и да започнат разработка като потенциално лечение на COVID-19“, коментира Франк Гросвелд (Frank Grosveld), доктор на науките. съавтор на проучването, професор в академията по клетъчна биология, медицински център Еразъм, Ротердам и главен научен директор в Harbour BioMed.

Кредит: Nature Communications (2020). DOI: 10.1038 / s41467-020-16256-y

"Използваното в тази работа антитяло е "напълно човешко", което позволява разработката да продължи по-бързо и намалява потенциала за странични ефекти, свързани с имунитета. Конвенционалните терапевтични антитела първо се разработват за други видове и след това трябва да бъдат подложени на допълнителна работа за "хуманизирането" му. Антитялото е получено с помощта на H2L2 технология с трансгенни мишки на Harbor BioMed".

„Това е новаторски изследвания“, заяви д-р Джингсонг Уанг (Dr. Jingsong Wang), основател, председател и главен изпълнителен директор на HBM. "Необходима е още работа, за да се прецени дали това антитяло може да защити или намали тежестта на заболяването при хората. Очакваме да напредне разработката на антитялото. Вярваме, че нашата технология може да допринесе за справяне с тази най-спешна нужда заобщественото здравеопазване и ние ще следване още няколко други научни пътища".

Справка:  A human monoclonal antibody blocking SARS-CoV-2 infection, Nature Communications (2020). DOI: 10.1038/s41467-020-16256-y , www.nature.com/articles/s41467-020-16256-y

ИзточникResearchers report discovery of antibody that blocks infection by SARS-CoV-2 in cells, Utrecht University

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !