Открито в Германия погребение на благородник - средновековен харем или друга вълнуваща история?

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 12 октомври 2020 в 09:12 4360 0

Кредит State Museum for Prehistory

Средновековни фибули, открити в древното гробище.

В ранно средновековно гробище в Германия може да не е погребан германски лорд с харем от 6 жени, както се съобщава първоначално в медиите. Но въпреки това, откритието е забележително. Освен този благородник в гробището са положени още около 80 души, някои с богат погребален инвентар като стъклени купи, златни бижута и оръжия, съобщава Държавният музей по праистория в Хале, Германия.

Хората, погребани в аристократично имение на около 1 500 години, са част от Тюрингското кралство, просъществувало едва 80 години преди франките да го завладеят през 531 г. сл.н.е. Преди това кралството се развива в размирния период известен като Велико преселение на народите, когато т. нар. варварски племена като хуни, готи и вандали завземат земите на разпадащата се Западна римска империя.

Според откритите артефакти, някои от погребаните са били много влиятелни. 

"Като цяло жените са погребани със своите бижута (фибули/брошки, гребени, огърлици и стъклени мъниста), а мъжете със своите оръжия (мечове, пики/копия, щитове)", разказва Арнолд Мул (Arnold Muhl), археолог и експерт по Великото преселение и ранното средновековие от Държавният музей по праистория.

Археолозите откриват гробището през лятото на 2020 г., преди строежа на птицеферма в провинция Саксония-Анхалт в Централна Германия. Откритието е представено от медии като The Times и Daily Mail като "германски лорд погребан с харем от 6 жени" вероятно като преувеличение на ранните етапи на разкопките. Мул обяснява, че въпреки че погребаните със сигурност принадлежат на знатни семейства, никой от тях не е лорд.

Гробището, което датира от 470-540 г. сл.н.е. е "линейно разположени като гробовете са подредени един до друг в редове". На мястото е открита и яма с 11 животински погребения (четири крави, пет коня и две кучета), които са преместени от гробището и предстои да бъдат подробно изучени. В извадения земен блок са открити и бронзови фрагменти, които може да са останки от котел, но само бъдещите изследвания могат да потвърдят. 

Друго погрешно предположение е, че вероятно праха на "лорда" е погребан в този котел. Но тъй като кремацията не е обичайна практика за този период, Мул, не очаква да се открият такива останки в земния блок.

В началото на разкопките учените забелязват, че шест гроба в една от редиците "правят лека извивка на определено разстояние от животинското погребение, все едно редът заобикаля съществуваща структура" - например погребална могила на важен човек, но при разкопките не е открито такова погребение.

"Вероятно тази редица от шест гроба е причината за спекулациите за вдовиците/партньорките, последвали скъпия си съпруг в смъртта", обяснява Мул.

Но тази теория има друг проблем - полът на шестимата души все още не е определен, така че идеята за харем не почива на никакви доказателства.

Но "дори без "пожертвания харем", гробището в Брюкен-Хакпфюфел е невероятно откритие", обяснява Мул. "Пълно и непокътнато място за погребения от времето на Тюрингското кралство не е откривано от 40 години насам и предлага изключителната възможност всичко да се изследва прецизно с най-съвременните научни методи". 

Учените предвиждат да изследват ДНК на погребаните, както и стронциевите изотопи в зъбите им - техника, която позволява да се определи къде са родени и израснали, тъй като стронцият от водата, която хората пият като млади се натрупва в зъбите.

Тези анализи могат да разкрият от къде идват някои от жените в гробището, особено тези, погребани с бижута, които може да принадлежат на други германски култури като лангобарди и алемани. По онова време династичните връзки между различните племена и царства са били често срещани. 

Други от откритие погребения също съдържат артефакти от различни части на Европа. Например археолозите откриват висококачествени стъклени съдове, донесени от земите на Рипуарските (Рейнските) франки (на територията на съвременна Западна Германия). Тези съдове в идеално запазено състояние.

"Всъщност, тези стъклени съдове са престижни предмети, откривани само при погребенията на много знатни хора", пояснява Мул.

Археолозите се надяват да научат повече за това имение като анализират в лабораторията животинските останки, както други артефакти.

Източник: Life science - Germanic lord buried with a harem of 6? Not quite, but the real story is fascinating.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !