Открива се форум: „Мегатенденции в здравеопазването“

Наука ОFFNews Последна промяна на 15 март 2016 в 10:00 2557 0

На 18-ти март, петък, от 10:00 часа ще се открие форум на тема: „Мегатенденции в здравеопазването“. Събитието ще се проведе в София Тех парк, „Джон Атанасов“.

Сред темите на форума ще бъдат ролята на ИТ индустрията за напредъка в здравния сектор и бизнес възможностите в сферата, „Big Data for Big Outcomes” – данните, като условия за вземане на здравни решения, както и прецизната медицина в онкологията и хематологията и иновациите, които променят живота на пациентите.

Здравеопазването, което представлява 10% от световния брутен вътрешен продукт се впуска в невиждана досега промяна. Здравните системи и платците търсят устойчиви модели на заплащане, включително стимулиране на реален резултат и ефективност. Изискванията на обществото за качество и прозрачност в здравеопазването стават все по-големи. Незадоволените медицински нужди се явяват движеща сила за иновации и промяна в полза на пациентите. Онкология и хематологията като високотехнологични медицински специалности са водещи в този процес. Променящата се демографска картина, ръстът на доходите в бързо растящите пазари и нарастващият със скоростта на епидемия брой хронично болни променят напълно начина, по който се развива сектора.

Освен традиционните компании, в сектора влизат други заинтересовани страни, предоставящи нови възможности за партньорство и нови перспективи за развитие на здравните грижи. Според анализаторите здравеопазването вече е навлязло в ерата на “big data” или по-точно на обмяната на голям поток от здравна информация. Тя се генерира от електронни здравни досиета, аптеки,мобилни здравни технологии и води след себе си възможности за прилагането й в полза на пациента и здравеопазването като цяло.

Мобилните здравни приложения позволяват генерирането и анализирането на информация в реално време. Данните сочат, че количеството на здравни приложения за мобилни устройства, използвани само на двете водещи платформи Apple и Android, са се удвоили за 2 години и половина, като за първото тримесечие на 2014 г. техният брой надминава 100 000 приложения. За 2013 г. приходите от този пазар възлизат на 2.4 млрд. долара и се очаква до края на 2017 г. да нараснат до 26 млрд. долара.

Тези тенденции провокират съвсем друг подход в сектора, а именно изместване на фокуса от предоставяне на здравеопазване (от традиционните компании на пазара на здравни услуги) към менажиране на здравето (чрез въздействие върху здравното поведение, превенцията и здравна грижа в реално време). Според експертите, класическият модел, при който решенията се взимат от отделния лекар се променя към модел на съвместно вземане на решения от медицинските специалисти, което оказва голямо влияние върху здравеопазването.

Лектори на форума са Кирил Петков - създател на Proviotic, Асен Григоров - журналист и собственик на Webcafe, Елица Панайотова - директор на София Тех Парк, Милена Стойчева - изпълнителен директор Джуниър Ачийвмънт България (JA Bulgaria), Светлин Кръстанов - мениджър в ПрайсуотърхаусКупърс България, Милинд Кемколкър - изпълнителен директор и ръководител на анализи от следващо поколение, Новартис САЩ, Румяна Тренчева - регионален изпълнителен директор на SAP за Югоизточна Европа, Стоян Бичев - биолог в Националната генетична лаборатория, София, д-р Наталия Чилингирова - онколог в Специализирана болница по активно лечение на онкология, София, д-р Стефан Лозенов - хематолог в Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания, София.

Участието във форума е безплатно, но поради ограничения брой места, е необходима предварителна регистрация на сайта на събитието: http://megahealth2016.com/

Без такса за участие

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !