Отломки от китайска космическа ракета се очаква да паднат обратно на Земята на 31 юли (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 27 юли 2022 в 11:01 3900 0

Ракетата Long March 5B на борда с Tianhe, основният модул на новата космическа станция на Китай, на 28 април 2021 г. Кредит: CASC

Специалисти смятат, че поредният космически боклук от китайска ракета ще се върне на Земята до края на месеца.

Въпросният обект е приблизително 22,5-тонната основна степен на ракетата Long March 5B, която в неделя, 24 юли, изнесе в орбита втория модул за изграждащата се китайска космическа станция Tiangong. 

Модулът Wentian успешно се е свързал с вече намиращия се в орбита основен модул на космическата станция Tianhe. 

Long March 5 се транспортира до площадката за изстрелване в Центъра за изстрелване на космически кораби Wenchang. Кредит: Wikimedia Commons

Позиция на китайската ракета при навлизане към Земята

Според изследователи от Центъра за изследване на обекти, завръщащи се от орбита и отломки (CORDS) на Aerospace Corporation обектът вероятно ще остане в орбита около седмица. Те са проучили данните за проследяване, събрани от Мрежата за наблюдение на космическото пространство на американските космически сили.

От Аерокосмическата корпорация съобщават в Туитър, че проследяват навлизането на CZ-5B в атмосферата. Тя посочва приблизителната дата и час, които са 31 юли, UTC ± 24 часа.

Прогнозата обаче ще бъде преразгледана и уточнена с течение на времето. Експертите на CORDS предупреждават, че е твърде рано да се определи къде ще се разбие китайската ракета. И все пак, въз основа на нейната орбита, влизането в атмосферата ще се случи между 41 градуса северна и 41 градуса южна географска ширина. И не всички елементи ще изгорят в земната атмосфера. Орбитата на степента ще я отведе малко по на север от Ню Йорк, Мадрид и Пекин и до южната част на Чили и Уелингтън, Нова Зеландия.

Най-южна точка на България - връх Вейката, област Кърджали, е на северна ширина 41°14′05″, което означава, че нашата страна е извън очертаната вероятна зона, където  би могло да попаднат отломки.

Връщането на Long March 5B ще бъде неконтролируемо, ако двигателите му нямат възможност за рестартиране. Поради засилените сблъсъци със земната атмосфера отработеният бустер постепенно ще губи височина.

Аерокосмическата корпорация обяснява, че основното правило е, че 20-40% от масата на огромен обект може да достигне земята. Точното количество обаче зависи от конструкцията на обекта. В този случай агенцията очаква, че то ще бъде между 5,5 и 9,9 тона.

Повечето основни степени на ракетите от орбитален клас са проектирани да се приземяват безопасно в морето или над слабо населени райони на сушата. Те могат също така да извършват контролирани вертикални кацания, за да могат да се използват повторно, подобно на първите степени на конструкциите Falcon 9 и Falcon Heavy на SpaceX.

Въпреки това основното ядро на Long March 5B навлиза в орбита с полезния си товар, което създава предпоставки за неконтролирано падане обратно на Земята в недалечно бъдеще поради атмосферното съпротивление. Такива неконтролирани спускания са наблюдавани при двете предишни мисии на Long March 5B. В нито един от тези случаи не е имало съобщения за пострадали.

Специалисти в областта на космическите изследвания представят информация за отломките от космическата станция на Китай

Рискът от наранявания и щети по наземната инфраструктура провокира специалистите по изследване да критикуват Китай, че позволява да се случват такива приземявания на космически отпадъци. Въз основа на графика, ракетата стартира на 5 май 2020 г. Седмица по-късно корпуса на Long March 5B се разби неконтролируемо край западното крайбрежие на Африка, изхвърляйки отломки в страната Кот д'Ивоар. Вторият Long March 5B навлезе отново в Индийския океан през май 2021 г., 10 дни след изстрелването на основния модул на Tiangong - Tianhe.

"Космическите държави трябва да сведат до минимум рисковете за хората и имуществото на Земята от повторното навлизане на космически обекти и да увеличат прозрачността по отношение на тези операции", написа администраторът на НАСА Бил Нелсън (Bill Nelson) в изявление преди падането на корпуса на Tianhe Long March 5B миналата година.

Нелсън заявява, че очевидно Китай не спазва приемливите норми по отношение на космическите отпадъци. Жизненоважно е Китай, както и всички други правителства и търговски субекти, ползващи космическото пространство, да действат отговорно и прозрачно в космоса, за да се гарантира безопасността, стабилността, сигурността и дългосрочната надеждност на космическите дейности.

Според нова публикация в Nature Astronomy съществуващите политики водят до 10% вероятност неконтролирани повторни влизания да причинят една или повече жертви в рамките на десетилетие.

Източник: Debris From China’s Tiangong Space Station Rocket Predicted to Fall Back to Earth on July 31, Experts Say
Michelle Codiva, ScienceTimes.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !