Отслабването може да отнема само 15 минути на ден

Следенето на хранителния режим може да се окаже по-лесно, отколкото смятате

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 26 февруари 2019 в 00:09 8334 0

Снимка: pixabay
Снимка: pixabay

Записването на всичко, което ядете и пиете през деня може да помогне да свалите килограми, но въпреки, че е ефективно, хората често нямат желание да го правят.

Ново проучване, публикувано днес в списание Obesity, показва, че след шестмесечно проследяване, като част от програма за отслабване, записването на приеманите храни отнема на успешните участници само 15 минути на ден. 

Това е първото проучване, което определя количествено колко време отнема самопроследяването на процеса за хората, които успешно са изгубили тегло, съобщават Live Science.

"Хората го мразят. Смятат, че е тежко и ужасно, но въпросът, който ние си зададохме беше - колко време наистина отнема проследяването на диетата?" съобщава в свое изявление водещият автор Джийн Харви (Jean Harvey), председател на Департамента за Хранене и Хранителни Науки в Университета във Вермонт. "Отговорът е, не много."

Учените се надяват, че резултатите ще мотивират повече хора да опитат да следят сами храненето си, "Много е ефективно и не е толкова сложно, колкото мислят хората," смята Харви, който също отбелязва, че има широк достъп до много приложения за проследяване на храненето. 

Изследването разглежда данните от 142 души, които са били с наднормено тегло или затлъстяване, включили се в онлайн програма за отслабване. Програмата включва ежеседмични онлайн срещи в продължение на 24 седмици, на които се обсъждат стратегии за отслабване, като поставяне на цели и самопроследяване и са насърчавани физическите упражнение и диета с намален прием на калории. Участниците се регистрират и в уебсайт, където записват дневния си прием на храна. Сайтът следи и колко време отделят на задачата, както и колко често се вписват.

През първия месец на изследването, участниците прекарват средно по 23,2 минути на ден, записвайки приетите храни. В края на изследването времето за попълване на данните е средно 14,6 минути. 

Интересно е да се отбележи, че тези, изгубили повече килограми не отделят повече време в проследяването на режима си. Но най-успешните участници наистина имат по-чести и последователни вписвания в сайта. Например тези, успели да свалят 10% и повече от телесното си тегло след шест месеца, се вписват средно 2,7 пъти на ден, сравнено със средно 1,7 пъти на ден при тези, изгубили по-малко от 10% от теглото си. 

В допълнение, тези от първата група записват данните си повече от 20 дни месечно, в сравнение с едва 11 дни месечно, при участниците с постигнати по-скромни резултати. 

"Изглежда самото действие на самонаблюдение прави разликата, а не прекараното време или включените детайли", заключава Харви. 

Тъй като самопроследяването е извършено онлайн, учените отбелязват, че данните им се отнасят за електронно самонаблюдение, а не задължително и за такова написано на хартия. В допълнение, проучването включва хора, взели участие в програма за отслабване като част от клинично проучване, така че резултатите може да не са същите за хора, които не следват програма. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !