Озоновата дупка над Антарктика е много по-дълбока и по-широка през 2020 г. (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 22 октомври 2020 в 00:05 7336 0

Кредит: ESA/YouTube

Дупката в озоновия слой над Антарктида се е разширила до един от най-големите си регистрирани размери през последните години.

През 2019 г. учените разкриха, че антарктическата озонова дупка е достигнала най-ниския си годишен връх, откакто е започнало проследяването през 1982 г., но актуализацията за 2020 г. за тази атмосферна аномалия - както и други неща тази година - носи отрезвяваща перспектива.

„Нашите наблюдения показват, че озоновата дупка през 2020 г. нараства бързо от средата на август и обхваща по-голямата част от континента Антарктика - с размери доста над средните“, обяснява в сайта на ЕКА ръководителят на проекта Диего Лойола (Diego Loyola) от Германския аерокосмически център.

Нови измервания от спътника на Европейската космическа агенция Copernicus Sentinel-5P показват, че озоновата дупка е достигнала максималния си размер от около 25 милиона квадратни километра на 2 октомври тази година.

През 2018 и 2015 г. съответно са регистрирани пикове от 22,9 и 25,6 милиона квадратни километра.

„Има голяма променливост в развитието на озоновите дупки всяка година“, разказва Винсан-Анри Пеш (Vincent-Henri Peuch), уважаван учен по въпросите на атмосферната среда, от Европейския център за средносрочни прогнози за времето.

„Озоновата дупка през 2020 г. прилича на тази от 2018 г., която също бе доста голяма дупка и определено е в горния диапазон от последните 15 години.“

Освен че се колебае от година на година, озоновата дупка над Антарктида също така се свива и нараства ежегодно, като концентрациите на озон вътре в дупката се изчерпват, когато температурите в стратосферата станат по-студени.

Когато това се случи - по-специално, когато се образуват полярни стратосферни облаци при температури под –78 ° C  - химическите реакции разрушават озоновите молекули в присъствието на слънчева радиация.

„След необичайно малката и краткотрайна озонова дупка през 2019 г., която беше обусловена от специални метеорологични условия, регистрираме доста голяма и тази година, което потвърждава, че трябва да продължим да прилагаме Монреалския протокол, забраняващ емисиите на озоноразрушаващи химични вещества", отбелязва Пеш.

Протоколът от Монреал беше крайъгълен камък в екологичните постижения на човечеството като постепенно премахна производството на вредни хлорофлуоровъглеводороди (CFC) - химични вещества, използвани преди това в хладилници, опаковки и спрейове - които унищожават озоновите молекули на слънчева светлина.

Сега знаем, че човешките действия на този фронт помагат да поправим антарктическата озонова дупка, но продължаващите колебания от година на година показват, че възстановителният процес ще бъде дълъг.

Една оценка от 2018 година на Световната метеорологична организация установява, че концентрациите на озон над Антарктида ще се върнат в сравнително нормални нива преди 1980 година до около 2060 г. За реализиране на тази цел, трябва да се придържаме към протокола.

Макар пикът през 2020 г. да не е най-големият в историята - абсолютният максимум се наблюдава през 2000 г. с отвор от 29,9 милиона квадратни километра - той все пак е значителен, като дупката също е една от най-дълбоките през последните години.

Изследователите казват, че събитието през 2020 е предизвикано от силен полярен вихър - феномен на вятъра, поддържащ ниски стратосферните температури над Антарктида.

За разлика от тях, по-високите температури през миналата година доведоха до рекордно ниския размер на озоновите дупки през 2019 г., както учените обясниха тогава.

"Важно е да се признае, че това, което виждаме [през 2019 г.] се дължи на по-топлите температури в стратосферата", заявява по това време Пол Нюман (Пол Нюман), главен учен по науките за Земята в космическия център Годард на НАСА в Грийнбелт, Мериленд.

„Това не е признак, че атмосферният озон е започнал бързо изведнъж да се възстановява.

Въпреки че може да няма бърз път и вероятно можем да очакваме още няколко страшни върхове през следващите години, протоколът от Монреал ни помага. Един ден ще бъде постигната целта, ако се държим правилно.

Източник: The Ozone Hole Over Antarctica Has Grown Much Deeper And Wider in 2020, ScienceAlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !