09 март 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Озоновата дупка се затвори

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 27 май 2015 в 13:36 110800
Снимка: earthuntouched.com

Озоновата дупка над Антарктика щеше да е 40% по-голяма през 2013 г., ако Монреалският протокол не беше прекратил производството на фреони, според ново проучване.

Според сценария, Австралия и Нова Зеландия щяха да бъдат подложени на много по-голямо ултравиолетово облъчване, което от своя страна щеше да увеличи разпространението на рака на кожата, казват авторите на публикация, наскоро излязла в Nature Communications.

В доклада се вижда и че до 2011 г., изтъняването на озоновия слой щеше да се случи и над Арктика, над северното полукълбо, застрашавайки жителите на Европа.

В средата на 80-те години учените откриха дупка в озоновия слой над Антарктида, а през 1987 г. светът се съгласи да подкрепи Монреалския протокол, който ограничава производството на хлорфлуорвъглеводороди (CFC).

Въпреки това, концентрацията на фреони продължи да нараства до 1993 г., а дори и днес озоновата дупка се появява отново всяка пролет, а това допринася за увеличаването на причиняващата рак UV радиация в Австралия и Нова Зеландия.

Но без Монреалския протокол, положението щеше да бъде много по-лошо, казват изследователите.

Арктическият озонов слой без Монреалския протокол (вляво) и състоянието му през май 2011 (вдясно). Снимка: Sandip Dhomse

Екипът, ръководен от проф Мартин Чипърфийлд (Martyn Chipperfield) от университета в Лийдс, използва "моделът на химически транспорт", за да изчисли какво щеше да се случи през последните две десетилетия, ако фреоните не бяха контролирани.

Важно е да се каже, че моделът е най-точният до момента, защото използва реални данни за ветровете, които духат в студените части на Южния полюс, където разрушаването на озоновия слой се извършва в най-висока степен.

Според новия модел, а 40% увеличение на размера на антарктическата озонова дупка до 2013 г. би допринесло за 8 до 12 на сто увеличение в ултравиолетовите нива над Австралия и Нова Зеландия.

До 2013 г., е продължило намаляването на озона над северното полукълбо, което довело до 14% увеличение на нивата ултравиолетово излъчване над Обединеното кралство. През 2065г. количеството озон би било около една трета от настоящите нива, а UV индекса би бил около три пъти по-висок.

Защо UV нивата в южното полукълбо са  по-високи от тези в северното полукълбо

UV нивата в южното полукълбо са естествено много по-високи от тези в северното полукълбо заради модела на циркулация, по-чистия въздух и по-силната обща слънчева радиация през лятот. Затова, независимо от благоприятните промени в озоновия слой, хората в Нова Зеландия и Австралия ще трябва да продължат да се предпазят от UV радиацията.

Д-р Ричард Макензи от Университета на Уайкато, Австралия, изтъква три причини като отговор на въпроса защо интензитета на UV-лъчите е по-голям в южното полукълбо:

На първо място - Земята обикаля около Слънцето в елипса, а не в кръг. Най-близкото място на подхода на Слънцето към Земята е през декември / януари, когато в южното полукълбо е лято. Най-отдалеченото разстояние е през юни / юли, когато е лятото в северното полукълбо. Само този фактор означава, че в южното полукълбо през лятото ще има 7% повече UV радиация, отколкото в летните месеци в Северното полукълбо.

Вторият фактор е озонът. През летните месеци има много по-малко озон в южното полукълбо, отколкото в северното полукълбо. Тъй като озонът се генерира над екватора, той се транспортира към по-високи географски ширини и се изнася от южното полукълбо, а този фактор има ефект около 10%. "Останалите 20% се дължат на по-чистия въздух, който имаме тук" - казва Макензи.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.