ПУ "Паисий Хилендарски" продължава активното сътрудничество с бизнеса, предоставяйки възможност на студентите за придобиване на практически умения

НаукаOFFNews Последна промяна на 23 март 2018 в 17:44 3046 0

Откриване на лабораторията - Б Янев.

A Data Pro подкрепи оборудването на Лабораторията по комуникативни компетентности и образователни услуги към Филологическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“, осигурявайки компютърни работни станции.

Сътрудничеството между ПУ „Паисий Хилендарски“ и компанията започва през 2015 година, предоставяйки експерти за провеждането на курс по Медиен анализ три поредни години.

Лабораторията е създадена по проект „Лингвистична интуиция и лингвистична компетентност в съвременния мултикултурен свят – езикови, литературни и образователни аспекти“ (НИ15-ФЛФ-015) към Фонд „Научни изследвания“ на Пловдивския университет. Сред целите на залата е създаване на възможност за подобряване качеството на обучението, свързано с новите технологии в образованието, разработката на научноизследователски проекти и подобряването на ученето чрез използване потенциала на информационно-комуникационните технологии и отворените образователни ресурси.

Проф. д-р Запрян Козлуджов, ректор на ПУ „Паисий Хилендарски“, зам.-деканите на Филологическия факултет доц. д-р Борян Янев, доц. д-р Надя Чернева и доц. д-р Константин Куцаров и Траян Тилев, мениджър на пловдивския офис на A Data Pro, официално откриха напълно оборудваната Лаборатория по комуникативни компетентности и образователни услуги.

Ректорът на ПУ проф д-р Запрян Козлуджов

„Надявам се залата с нейното оборудване, всички, които имат отношение към нейното създаване, както и студентите, които ще се обучават в нея, да допринесат за развитието на комуникативните компетентности, а оттам и за по-добрата реализация на хората, които се обучават във Филологическия факултет“, каза по време на откриването ректорът проф. Козлуджов.

„Успяхме да купим половината от оборудването – интерактивна учебна дъска, мултимедиен проектор, два лаптопа и компютър-майка. Тогава A Data Pro ни подадоха ръка – осигуриха ни 12 компютъра и копирна машина. Това вече дава възможност за провеждане на пълноценни занятия и е реализация на една наша голяма мечта“, каза ръководителят на проекта „Лингвистична интуиция и лингвистична компетентност в съвременния мултикултурен свят – езикови, литературни и образователни аспекти“ - доц. д-р Борян Янев.

Над 90% от експертите в пловдивския клон на A Data Pro са завършили Пловдивския университет, като една част от локалния екип от 41 души работи на място, друга – дистанционно, каза Траян Тилев. В момента в компанията има отворени свободни позиции за студенти или завършили университета с комбинация от английски и втори западен език, като минималното ниво на владеене, което изискват от компанията, е В2, обясни HR директорът Милена Илиева. Тя допълни, че интерес представляват и хората, владеещи азиатски езици, като компанията предоставя възможност за работа по проекти с гъвкава форма на заетост според предпочитанията на експерта и естеството на работата.

Филологическият факултет подготвя бъдещи учители по български език и литература и по чужди езици (английски, фенски, руски, гръцки, турски и др.). Студентите получават квалификация учител по съответния език. В специалността „Приложна лингвистика“ се подготвят специалисти преводачи, владеещи два чужди езика (първият чужд език е английски, немски, френски или испански, а вторият език е по избор на студента – руски, испански, италиански, английски, немски, френски, португалски, китайски, корейски, чешки, полски, сръбски и хърватски, новогръцки или турски).

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !