Палеонтолози описаха най-големия тираннозавър в света

НаукаOFFNews Последна промяна на 25 март 2019 в 13:29 9002 0

Кредит Amanda Kelley

Скоти - най-големият тиранозавър в света и най-големият скелет на динозавър, открит някога в Канада.

13-метровият Тиранозавър Рекс, наречен "Скоти", е живял преди 66 милиона години на територията на днешната канадска провинция Саскачеван, според прессъобщение от Университета на Алберта.

Това е най-големият тираннозавър в света и най-големият скелет на динозавър в Канада.

Скоти е тежал почти 9 тона, а дължината му е била 13 метра. Той умира в преклонна (по стандартите на тиранозаврите) на възраст от около тридесет години години. Животът на тираннозавра е бил пълен с опасности, за което свидетелстват бойните му белези, видими по костите.

Изследването е публикувано в списание The Anatomical Record..

"Това е царят на царете", коментира Скот Пърсънс (Scott Persons), водещ автор на изследването. "Има значителна вариабилност на размерите сред тиранозаврите. Някои екземпляри са били по-слаби от други, а някои са по-силни. Скоти е пример за могъщ динозавър. Ако внимателно се измерят краката, бедрата и дори рамото, вижда се, че Скоти е малко по-мощен от другите Т. rex екземпляри".

Името си Скоти получава заради бутилката скоч, с която е било отпразнувано откритието му през нощта. Запазени са около 65% от скелета

За първи път скелетът е открит през 1991 г., но твърдият пясъчник, който обгръща костите, забавя повече от десетилетие почистването на вкаменелостите - едва сега учените успяха да проучат Скоти напълно сглобен и да осъзнаят колко уникален е динозавърът. 

Не само размерът и теглото на Скоти го отличават от другите динозаври. 

"Скоти е най-старият известен Т. rex", обяснява Парсънс. „Искам да кажа, че би имал най-много свещи на тортата з последния си рожден ден. Можете да получите представа за това колко години е един динозавър като прережете костите си и проучите неговите модели на растеж".

"По стандартите на тиранозаврите Скоти е имал необичайно дълъг живот и той е бил изпълнен с насилие", коментира Пърсънс. "Намерихме следи от големи наранявания, разпръснати из целия скелет."

Сред нараняванията на Скоти са счупени ребра, инфектирана челюст и нещо, което може да е било ухапване за опашката от друг Т. рекс - белези от битки през дългия му живот.

"Мисля, че винаги ще има по-големи находки", подчертава Парсънс, "но точно сега, този конкретен тиранозавър е най-големият наземен хищник, познат на науката."

Новата експозиция, включваща скелета на Скоти, ще бъде открита в Кралския музей на Саскачеван през май 2019 г.

T. rex от Джурасик Свят

Тираннозаврите, Tyrannosaurus rex, да обитавали в западните части на Северна Америка, в края на периода Креда, преди 66-68 милиона години Гигантските гущери са се придвижвали на два крака (по различни оценки, са можели да бягат със скорост от 18 до 72 километров в час).

Палеонтолозите все още спорят за това, дали тиранозаврите са били само мършояди или активни хищници. Ако последното предположение е вярно, те са били най-големите хищници на земята. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !