Палеонтолози разкриват кое е било най-опасното място в историята на Земята

НаукаOFFNews Последна промяна на 28 април 2020 в 00:41 8021 0

Кредит Nizar Ibrahim et al. Zookeys 2020

Контитенталните червени скали на формацията Ауфус (Aoufous) съдържат фосили от множество различни животни.

Според палеонтолозите преди 100 милиона години районът на Сахара е бил най-опасното място на планетата с огромни летящи влечуги, динозаври и подобни на крокодили хищници.

Скалните образувания Кем Кем са разположени на границата между Мароко и Алжир и представляват добре описани фосилизирани каменни формации, съдържащи записи от форми на живот, обитавали Земята в продължение на десетки милиони години. В продължение на десетилетия учените описват фосилизираните останки от хрущялни и костни риби, костенурки, птерозаври, динозаври, както и много растения. Формацията Кем Кем е запазила необичайно голям брой големи хищници и запечатва разнообразието на Северна Африка по-добре от всяка друга находка, открита на континента. 

(А) Географско разположение на Кем Кем в Мароко (в червено). (В) Географско разположение на Кем Кем в Северна Африка спрямо подобни обекти от същия период. (С) Обекти от креда по протежение на формациите Кем Кем и Гуир Хамадас. Кредит: Nizar Ibrahim et al. Zookeys 2020

В своето изследване, публикувано в списание Zookeys, международен екип от учени сравнява данни от десетилетия експедиции и проучвания на Кем Кем, както и данни от фосилни записи от музеи по света. Резултатът е това, което авторите определят като "най-пълния труд върху фосили на гръбначни от Сахара за почти век" и носи информация за местоположението и времето на най-опасното според тях място в историята на Земята.

Десетонога скарида Cretapenaeus berberus от Ум Ткут (Oum Tkout), формацията Дуира. Скалата се равнява на 5 мм. Кредит: Nizar Ibrahim et al. Zookeys 2020

По време на креда, в района около Кем Кем е имало голяма речна система, дом на различни видове водни и земни животни. Фосилите показват, че поне три от най-големите документирани някога хищни динозаври са живели там, включително 8-метровият Carcharodontosaurusподобният по размер Deltadromeusкакто и птерозаври, които са били подобни на гигантски летящи крокодили.

Ларва на водно конче Odonata indet от формацията Дуира. Скалата се равнява на 5 мм. Кредит: Nizar Ibrahim et al. Zookeys 2020

"Вероятно това е било най-опасното място в историята на планетата Земя, място където човешки пътешественик назад във времето не би оцелял много дълго", обяснява водещият автор на изследването д-р Низар Ибрахим (Dr Nizar Ibrahim), доцент по биология в Университета на Детройт Мърси. 

Освен ужасяващите гигантски животни на сушата, във водата са плували не по-малко опасни огромни хищни риби.

Serenoichthys kemkemensis, открит през 1999 г. във формацията Дуира. Скалата се равнява на 1 см. Кредит: Nizar Ibrahim et al. Zookeys 2020

"Това място е било пълно с огромни риби, включително гигантски целакантови и двойнодишащи риби. Целакантовите например са били четири или дори пет пъти по-големи от съвременните латимерии (наричани още целакант). Имало е огромни сладководни акули, наречени Onchopristis, които са имали най-страшните зъби, като бодливи ками, но красиво лъскави", обяснява съавторът професор Дейвид Мартил (David Martill) от Университета на Портсмут.

Авторите добавят, че тяхното изследване осигурява широк поглед върху ерата на динозаврите в Африка.

Източник: IFLScience - “Most Dangerous” Location Throughout The History Of Earth Revealed By Paleontologists

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !