Палта-палатки ще помагат на мигрантите да оцелеят по пътя към Германия (видео)

Наука OFFNews Последна промяна на 10 февруари 2016 в 14:00 3228 0

Кредит yahoo.com

Студенти по дизайн от лондонския Кралски колеж по изкуствата са създали прототип на палто-палатка за идващите в Европа мигранти, съобщава Ройтерс.

Въпросното палто може да се разгъне и да се превърне в неголяма палатка, годна за временен престой някъде.

Прототипът е разработен от британските дизайнери на територията на Китай, а в началото на лятото ще се проведат полеви тестове на новото облекло. Ако тестовете бъдат успешни, иновативните дрехи ще бъдат раздадени на мигрантите преди настъпването на следващата зима. Средствата за палтата-палатки се осигуряват чрез сайта за колективно финансиране Kickstarter.

Прототипите са направени от тайвек - нетъкан материал, патентован от компанията DuPont, който е създаден от 100% полиетилен с висока плътност (HDPE). Този материал съчетава едновременно характеристиките на хартията, филмовата лента и плата, което го прави издръжлив, влагонепроницаем, лек и издръжлив на механични и химични интервенции.

Освен това палтото-палатка ще може да задържа топлината, излъчена от тялото на носещия я. При разработката й е използван принципът на оригамито: палтото се разгъва бързо и става палатка, която пък след това се сгъва по определен начин, за да приеме отново формата на дреха. Планира се конструкцията да бъде подобрена чрез добавяне на твърда рамка и надуваеми елементи.



По данни на Ройтерс, за миналата година в Европа са дошли над милион мигранти от страни в Близкия Изток, Азия и Африка. Мнозинството от тях се е установило в Германия. По думите на създателите на палтото-палатка, то не е предназначено за дълго използване като жилище, но ще помогне на мигрантите да преживеят дните до регистрация в някоя страна.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !