Пандемия на холера бушува в продължение на 56 години. Време е да се ликвидира

НаукаOFFNews Последна промяна на 06 юли 2017 в 13:11 5286 0

Кредит Operation Blessing International

Йемен е най-новата жертва на пандемията холера, която започна през 1961 г. и вероятно ще продължи да сее хаос десетилетия напред.

"Почти шест десетилетия бушува смъртоносната пандемия, убивайки милиони хора и заразявайки десетки милиона повече. И  тъй като не е в богатите държави, едва ли някой на Запад е наясно, че  все още е в ход" - пише в NewScientist Сет Бъркли (Seth Berkley), главен изпълнителен директор на Gavi, The Vaccine Alliance. "Aлианс за ваксини" е здравна организация, ангажирана с увеличаване на достъпа до имунизация в бедните страни.

Сегашната пандемия на холера започва в Индонезия през 1961 г. и е седмата в съвременната история. Тя разполага със собствен щам на бактерията, която причинява болестта - нарича се El Tor - който се е разпространил в повече от 150 страни. Епидемията понякога тлее, понякога пламва, но никога напълно не е потушена. Почти всички от засегнати днес са бедни и уязвими държави в бедствени или нестабилни зони - като Хаити през 2010 година .

Най-новото обостряне на епидемията е в Йемен, където най-малко 1500 души са загинали и повече от 185 000 са заразени в обстановка на войни и глад. За съжаление, дори и с един милион дози ваксини срещу холера, изпратени в Йемен, нещата вероятно ще се влошат, преди да се подобрят.

По-трагичното е, че заболяването е предотвратимо. Световната здравна организация (СЗО) е изчислила, че с правилна стратегия и финансиране холерата може да бъде премахната от по-голямата част на света в рамките на няколко години, до такава степен, че вече не би представлявала заплаха за здравето в световен мащаб.

Горещи точки на холерата

Огнищата могат да бъдат избегнати чрез подобряване на достъпа до чиста вода, канализация и хигиена в горещите точки на холерата, както и с ваксиниране на изложените на риск.

Предизвикателството е, че често тези горещи точки са изправени пред продължителни кризи, които ограничават възюможността да се направят подобрения, например Сомалия и Южен Судан. В такива случаи имунизацията има дори по-голяма роля, при условие че може да се направи достатъчно рано.

Добрата новина е, че имаме безопасни, ефективни и достъпни ваксини. Преди 2011 г., че случаят не е такъв. Единствената ваксина, отговаряща на стандартите за безопасност и ефикасност, не е подходяща за развиващите се страни, тъй като за прилагането й е необходима чиста вода.

Но сега Gavi, The Vaccine Alliance тази година произведе 17 милиона дози ваксина, която не разчитат на чиста вода. 

Но на практика е трудно да се доставят ваксини в кризисните зони достатъчно бързо, за да се предотврати проявявата на епидемия. 

Правителството на Австралия доставя чиста вода на остров Дару, Папуа Нова Гвинея, където се заразяваха с холера до 70 души на ден. Снимка: globaleducation

Трябва да се третира като нарастваща заплаха

Епидемиите ще стават все по-вероятни, особено в Африка, където се очаква населението да се удвои до 2050 г. и до 2100 да се увеличи четворно. Това, съчетано с допълнителния натиск на изменението на климата, като ерозията на почвата, сушата и глада, да не говорим са военните конфликти, ще накара десетки милиони души да се преселят. Неизбежно повечето от тях ще се насочат към градовете. През 1950 г. две трети от населението на света живее в селски райони, а само една трета в градски. До 2050 г. това съотношение се очаква да бъде обърнато.

Повече хора ще живеят в по-малко пространство, ограничемата канализация и системите за питейна вода ще осигурят благоприятна почва за холера

Когато става дума за холера, мерките трябва да бъдат превантивни, а не пост фактум.

Когато знаем, че има много голяма вероятност болестта да се появи, трябва да се проведе ваксинация възможно най-скоро и да се подберат най-добрите стратегии за ваксиниране.

В районите на конфликти това е още по-трудно, защото периодите на мир са малко и рядко. Там, където това е възможно, трябва да се подобри достъпът до чиста вода, хигиената и санитария. В крайна сметка, ако не искаме тази пандемия да продължи още шест десетилетия, трябва да се говори за нея и да се третира като нарастваща заплаха.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !