12 май 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Пандемията предизвика „екстремен“ спад от 17% на дневните глобални въглеродни емисии през април

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 20 май 2020 в 04:42 20081
Глобалните емисии на въглероден диоксид намаляват драстично след COVID-19. Ново изследване посочва, че търсенето на енергия е спаднало най-много, оценява въздействието върху годишните емисии и посочва пътя към по-малко замърсено бъдеще. Кредит: Pixabay

Според ново проучване на учени от Университета в Източна Англия във Великобритания, ежедневните въглеродни емисии са намалели с невероятните 17 процента поради пандемията на коронавирус. Последно толкова ниски нива е имало през 2006 г.

„Задържането на населението по домовете е довело до драстични промени в използването на енергията и емисиите на CO2“ , казва в изявление Корин ле Кюре (Corinne Le Quéré), професор от Университета в Източна Англия и водещ автор на доклада, публикуван в списание Nature Climate Change.

Най-съществените промени в емисиите са наблюдавани в Китай, САЩ и Европа.

Спадът е толкова голям, че може да доведе до това, че страните по света са на път да постигнат целите в областта на климата, очертани в Парижкото споразумение на ООН.

За съжаление, малко вероятно е спадът да се запази.

„Тези екстремни понижения вероятно ще бъдат временни, тъй като не отразяват структурни промени в икономическата, транспортната или енергийната система“, коментира Льо Кере и добавя, че „степента, в която световните лидери обмислят изменението на климата, когато планират своите икономически отговори след COVID-19 ще повлияе на глобалното развитие на емисиите CO2 за десетилетия напред“.

За да се запазят ниските въглеродни емисии, местните лидери в градовете и предградията могат да насърчат неща като ходене пеша, колоездене и използване на електрически превозни средства, които също са „далеч по-евтини и по-добри за качеството на въздуха от изграждането на пътища и запазването на социалното дистанциране”, според Льо Кере.

Справка: Temporary reduction in daily global CO2 emissions during the COVID-19 forced confinement, Nature Climate Change (2020). DOI: 10.1038/s41558-020-0797-x , www.nature.com/articles/s41558-020-0797-x

Източник: COVID-19 crisis causes 17% drop in global carbon emissions: study, University of East Anglia


zuljin
Рейтинг : 3431
21.05 2020 в 09:00 1
+ 1
- 0
Т'ва е щото няма битово отопление... нали ГЛУПАЦИ?!?!?!
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.