02 октомври 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Паниката може да бъде по-лоша от самата болест

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 10 март 2020 в 09:46 38550
Daniel Ramirez, Flickr, CC BY 2.0

Публикация от експерт по инфекциозни болести предупреди, че пресилените реакции на хората към разпространението на коронавируса могат да нанесат повече вреди, отколкото самата болест.

Абду Шаркави (Abdu Sharkawy), лекар и експерт от Университета в Торонто в Канада, написа в Twitter, че болестта наистина е опасна, но че често самоцелните мерки, предвидени за ограничаване на епидемията, в някои случаи се оказват по-лоши.

Постът му, който е бил споделен над 377 000 пъти в този момент, атакува "омагьосаната спирала на паниката", която се наблюдава по целия свят с увеличаването на броя на случаите.

"Не се плаша от COVID-19", пише Шаркави. „Това, от което се плаша, е загубата на разум и вълната от страх, които вкараха масово обществото в омагьосаната спирала на паниката, запасявайки неприлични количества от всичко, което би могло да запълни стандартно убежище в постпокалиптичен свят.

„Страхувам се за маските N95, които са откраднати от болници и клиники за спешна помощ, където всъщност са необходими за осигуряване на здравни услуги на първа линия, а вместо това се разпространяват по летища, молове и кафенета, създават още повече страх и подозрение у хората.

"Страхувам се, че нашите болници ще бъдат задръстени от всеки, който си мисли, че "вероятно го няма, но иска да се провери, въпреки това, защото просто никога не се знае ... "

В много страни, включително САЩ и Великобритания, магазините рязко се оказаха опразнени от стоки от първа необходимост, като тоалетна хартия и дезинфектант за ръце.

Полицията в Австралия напомни на обществото, че ситуацията "не е като лудия Макс", постапокалиптична антиутопия, след като е наблюдаван скандал между купувачи на тоалетна хартия в Сидни.

В петък губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо заяви, че хората са плячкосали хирургически маски от местните болници и помоли полицията да разследва.

Освен действията на хората на битово ниво, Шаркави предупреди за престараването от страна на правителствата като ограничаване на пътуванията и търговията, което би нарушило живота на хората и икономическия растеж.

Международните пътувания силно са засегнати от епидемията. Освен спад в търсенето от по-предпазливите пътници, правителствата са блокирали полетите до засегнатите райони, особено Китай, и изследват историята на пътуванията на онези, които са били в рискови райони от страх, че ще внесат вируса.

Шаркави заключава, че въпреки че коронавирусът ще засегне възрастните хора и хората с лоша имунна система, "факт е, че самият вирус няма да навреди много" на повечето граждани.

„Но нашето собствено поведение и „борбата за собственото си оцеляване над всичко друго“ биха могли да се окажат катастрофални“, добавя епидемиологът.

ИзточникBusiness Insider


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.