Папагал получи нов титанов клюн (видео)

Наука OFFNews Последна промяна на 02 март 2016 в 09:30 5188 0

Няколко дни след операцията Джиджи изглежда много по-добре.

Папагалът Джиджи от Бразилия от вида Ара страда от вродена болест, която се проявява в постоянен растеж на горния клюн. В резултат на това се деформира човката и птицата се храни трудно и като цяло не може да води нормален начин на живот.

Джиджи най-вероятно не би оцелял, ако не бяха ветеринарните лекари, които решават проблема му веднъж и завинаги. Те имплантират титанова протеза вместо деформирания горен клюн и това позволява на Джиджи да живее пълноценен живот. 

Така е изглеждала човката на птицата преди операцията:

Снимка, на която папагалът яде снакс след успешната операция, се определя като "исторически момент" от 3D-дизайнера Цицеро Моарес (Cícero Moraes). 

Първоначално ветеринарите мислели да поставят на пластмасов клюн на Джиджи, но бързо осъзнали, че той няма да е достатъчно твърд, за да успява да се храни с твърдата храна, която папагалите Ара обичат. Тогава екипът от 3D-дизайнери решил да създаде модел на клюна такъв, какъвто трябвало да изглежда.

Папагалът обаче е прекарал толкова дълго време в плен, че е малко вероятно да оцелее, ако се върне в дивата природа. Именно затова ветеринарният център в момента му търси зоологическа градина.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !