Паразитите могат да увеличат плодовитостта на жените

Наука OFFNews Последна промяна на 20 ноември 2015 в 12:51 7528 1

Кредит Michael Gurven

Дали паразитите могат да са полезни? Въпреки че някои типове инфекции изглежда понижават плодовитостта на жените, сега има доказателства, че жени инфектирани с нематоди всъщност имат повече деца.

Такъв поне изглежда, че е случая с народа Цимане (Tsimane), които обитават боливийското поречие на Амазонка. Те почти не използват методи за контрацепция и средностатистическата жена ражда около 9 деца. Паразитните червеи, наречени хелминти, са често разпространени, като инфектират около 70% от популацията.

За да се установи как тези паразитни червеи могат да повлияят на плодовитостта, Аарон Блекуел (Aaron Blackwell) от Калифорнийския университет в Санта Барбара и неговите колеги са събрали данни от 984 жени за период от 9 години. Техния проект е бил вдъхновен от един от членовете на екипа, която заедно със съпруга си е опитала да зачене, докато били на полеви изследвания в Боливия. Те бързо постигнали успех, но това накарало изследователката да се замисли дали инфекцията с нематоди, която получила там не й е помогнала в това начинание.

Учените установили, че жените инфектирани с най-често разпространения хелминт, вид анкилостома, имали склонността да родят първото си дете сравнително по-късно и да имат по-голяма разлика между отделните деца.

Анкилостома, която може да понижи плодовитостта на заразените жени. Илюстрация: Thierry Berrod/Mona Lisa Production/Science Photo Library

Но жените инфектирани с нематоди, друг тип паразитни червеи, изглежда проявяват обратния ефект - по-ранна първа бременност и по-малка разлика между отделните деца. Проектирано спрямо целия им живот, се очаква жените инфектирани с нематоди да имат две деца повече от неинфектираните жени, а тези с анкилостома - три деца по-малко.

"Това, което ни изненада беше размера на ефекта," споделя Блекуел. "Не очаквахме да видим толкова голяма и съществена промяна в плодовитостта." Те внимателно взели предвид други възможни обяснения при анализа на резултатите си преди да приемат, че ефекта върху фертилността при жените наистина е свързан с паразитите.

Участие на имунната система 

Учените все още не знаят какъв е маханизмът на наблюдавания ефект, но това може да има нещо общо с имунната система при жените. Инфекциите с анкилостома изглежда предизвикват имунен отговор, в който участват два типа клетки: Тh1 клетки, които инструктират други клетки да атакуват директно патогена и Th2 клетки, които казват на В клетките да произвеждат антитела. От друга страна, нематодите изглежда изместват баланса на имунния отговор в посока на производство на повече Th2 клетки.

Нематод, който може да повишава фертилността при жените. Илюстрация: Eye of Science/Science Photo Library

Подобнa поляризация на имунния отговор се наблюдава и при бременните жени, вероятно за да се избегнат поражения индуцирани от Th1 отговора върху развиващите се ембриони. Ако това наистина е така, имунните реакции може да пречат на успешната бременност при жени, които са опаразитени с анкилостома, докато промяната в хода на имунната реакция, индуцирана от нематоди, може да осигурява условия по-подходящи за оцеляването на ембрионите.

Заедно, нематодите и анкилостомите може да повлияват около 800 млн. човека по света, поради което може да се окаже, че имат огромен ефект върху глобалната демография, смята Блекуел.

Паразитните инфекции обаче могат да причиняват и животозастрашаващи усложнения по време на бременност, коментира Питър Хотез (Peter Hotez) от Baylor College of Medicine в Хюстън, щата Тексас. "Често се пренебрегва факта, че инфекциите с паразитни червеи са една от най-мъчителните проблеми при момичетата и жените, живеещи в бедните райони на света," пояснява той.

По материали от: Science, DOI: 10.1126/science.aac7902

Източник: New Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.11 2015 в 14:59

крайно хитър паразит.

Впрочем не мисля че е уникално отношение между паразит и гостоприемник. Има растителни вируси които ускоряват размножаването. Примерно при добрия стар картоф.