Паразитните червеи предпазват мозъка от възпаление

Наука ОFFNews Последна промяна на 06 август 2015 в 14:08 7650 0

Кредит www.med-chem.com

Hymenolepis diminuta.

Един вид паразитни червеи, а именно Hymenolepsis diminuta (миша тения), защитават гостоприемника си от загуба на памет, е открил екип, ръководен от Лоурън Уилямсън (Lauren L. Williamson) от Университета Дюк (САЩ).

На базата на това откритие може да се разработят нови методи за лечение на някои неврологични заболявания като болестта на Алцхаймер, съобщава порталът Science Daily.

Изследването сега се подготвя за публикуване в списание Brain, Behaviour and Immunity.

В своята работа учените разделят 30 новородени плъха в две основни групи - заразени с миша тения и незаразени. Всички плъхове са инжектирани с липополизахарид (LPS) за да се стимулира свръхреакция на имунната система на въведената веднага след раждането им бактерия E.coli, - в резултат, в техния мозък се повишило нивото на специфичен вид сигнална молекула, наречена интерлевкин-1 β (IL-1β). Интерлевкините са група цитокини, синтезирани главно от левкоцити, те са част от имунната система. Но високите им нива могат да доведат до нарушения на когнитивното развитие и са свързани с редица неврологични заболявания.

След това плъховете са подложение на експеримент, който тества способността им да запомнят удар на електошок. 24-часовият тест показал, че плъховете, заразени с паразитните червеи, два пъти по-добре запомнят наказанието, отколкото тези, които нямали миша тения, а само инфекция. Контролната група, която няма нарушаване на паметта поради инфекция не е заразена с червеи, показва почти същите резултати като първата група с червеите.

Излиза, че хелминтоза (заразяване с паразитни червеи) някак си защитава своите гостоприемници от неврологичното заболяване, предизвикано от инфекцията. Друг тест показа, че плъхчетата, чиито майки са заразени с миша тения също са по-добре защитени от тези, чиито майки са нямали паразитни червеи по време на бременността си.

Според съавторът на проучването Стейси Билбо (Staci Bilbo), невролог в Университета на Дюк, всичко това е в пълно съответствие с хипотезата, според която имунна система неподлагана на инфекции, е по-малко ефективна, защото, когато се сблъска дори със слаб дразнител, тя може да покаже свръхреакция.

На свой ред, Джуди ван де Ватер (Judy Van de Water), специалист по медицина от Университета на Калифорния, отбелязва, че данните могат да получат практическо приложение: "Мнозина говорят за връзката между мозъка и червата. Но малцина имат данни, които потвърждават тази връзка."

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !