Първата междузвездна комета има необичаен състав

Ваня Милева Последна промяна на 21 април 2020 в 12:59 8608 0

Първата открита междузвездна комета 2I/Borisov в представата на художник. Кредит: NRAO/AUI/NSF, S. Dagnello

Използвайки масива от радиотелескопи ALMA, астрономите изследват изпускащия се газ от повърхността на първата открита междузвездна комета 2I/Borisov. За тяхна изненада данните показват наличието на голямо количество въглероден окис, което от своя страна позволи да се направят изводи за средата, в която се е образувала кометата.

Резултатите от наблюденията и заключенията на учените са представени в списание Nature Astronomy.

„На 15 и 16 декември 2019 г. наблюдавахме кометата 2I/Borisov, в момент, когато бе на разстояние от две астрономически единици от Слънцето. Количеството въглероден окис, отделяно от нея, бе изключително голямо. То е 9 до 26 пъти по-високо от това в местните комети в Слънчевата система “, твърдят авторите на изследването.

Кометите са изключително интересни обекти, защото могат да ни помогнат да разберем как се формират планетарните системи. Те прекарват по-голямата част от живота си в студени райони, отдалечени от звездите, и за разлика от планетите, кометите не се променят много от създаването си. Следователно изследването на поведението и състава на ледените скитници в момента на сближаването им със звездите, в нашия случай със Слънцето, може да се разбере много за процесите, протичащи в протопланетарните дискове в най-ранните етапи.

„За първи път успяхме да погледнем вътре в комета, която идваше от място извън Слънчевата система. И веднага се показа рязка разлика от тези, които сме виждали по-рано“, разказва Мартин Кординер (Martin Cordiner), водещ автор на изследването от Центъра за космически полети Годард, НАСА.

Снимка на междузвездната комета 2I/Borisov, направена от космическия телескоп Хъбъл на 9 декември 2019 г. от разстояние 298 милиона километра. Кредит: NASA, ESA, and D. Jewitt (UCLA)

Наблюденията на ALMA разкриват два вида молекули в газа, отделян от кометата 2I/Borisov: циановодород и въглероден оксид. Докато първият присъства в количество, подобно на кометите в Слънчевата система, висока концентрация на втория е изненада. Според астрономите това предполага, че 2I/Borisov се е образувал при температури под -250 градуса по Целзий.

Въглеродният окис е една от най-разпространените молекули в космоса и се съдържа в повечето комети в Слънчевата система. Съдържанието му в тях обаче е много различно и все още не е ясно защо. Може би това се дължи на региона, в който се е образувала кометата, или колко често се приближава до Слънцето и губи лесно изпаряващия се лед.

„Ако газовете, които наблюдаваме, отразяват състава на родното място на 2I/Borisov, тогава обектът трябва да се е образувал в изключително студен външен район на далечна планетарна система. Повечето от протопланетарните дискове, наблюдавани с ALMA, са разположени около млади версии на Слънцето и те се простират далеч извън региона, където се смята, че са се образували нашите собствени комети. Може би 2I/Borisov е роден в покрайнините на един от тези дискове “, добавя Мартин Кординер.

Циановодороден газ (вляво) и газ въглероден оксид (вдясно), записани от ALMA и отделени от кометата 2I/Borisov в момента, когато е на две астрономически единици от Слънцето. Кредит: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO), M. Cordiner & S. Milam; NRAO/AUI/NSF, S. Dagnello

Високата скорост на междузвездната комета 2I/Borisov в момента на преминаване през Слънчевата система, възлизаща на 33 километра в секунда, показва, че тя вероятно е била изхвърлена от системата си или от преминаваща звезда, или от гигантска планета. Тогава кометата вероятно е прекарала милиони или милиарди години в студено самотно пътуване през междузвездното пространство, преди да бъде открита от астронома-аматьор Генадий Борисов на 30 август 2019 г.

„Кометата 2I/Borisov ни предостави поглед върху химията, която формира друга планетарна система. Но само когато можем да го сравним с други междузвездни комети, ще разберем дали е специален или всички извънслънчеви обекти съдържат необичайно високи нива на въглероден оксид “, заключават авторите на изследването.

Справка:

Unusually high CO abundance of the first active interstellar comet, M. A. Cordiner et al., Nature Astronomy, DOI: https://doi.org/10.1038/s41550-020-1087-2

Източник:

ALMA reveals unusual composition of interstellar comet 2I/Borisov, National Radio Astronomy Observatory

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !