Първата снимка от космоса на най-големия метеорен взрив след Тунгуска и Челябинск

НаукаOFFNews Последна промяна на 18 март 2019 в 15:46 9120 0

Взрив на метеор е заснет от камера на японски сателит. Description:Simon Proud, University of Oxford/Japan Meteorological Agency

Може да не изглежда огромен, но този оранжево-кафяв дим е следа от третата най-голяма метеорна експлозия, засегнала Земята в наши дни, пише NewScientist.

Гигантският метеорен взрив удари Земята през декември, но едва миналата седмица бе забелязан от изследователите, а сега имаме визуални доказателства, благодарение на камерата на геостационарния метеорологичен японски сателит Himawari-8.

Димният облак на метеора бе записан в 23:50 GMT на същото място над Берингово море, което беше записано от сензорите за наблюдение на НАСА.

Димната следа е почти вертикална, което означава, че е влязла в атмосферата много стръмно и може да се види дълга, тънка сянка, хвърлена от дима върху слоя облаци на Земята отдолу.

Саймън Проуд (Simon Proud), експерт по авиационна безопасност и метеоролог от Оксфордския университет, който сподели изображението в Twitter, заяви: „Сигурен съм, че това е следата на метеора“.

 „Той се появи в изображенията в точното време, на правилното място, димната колона е почти вертикална и димът е много висок. Много по-висок от всички облаци в този район и достатъчно висок, за да бъде димна следа”, отбелязва изследователят.


Гигантското огнено кълбо удари атмосферата със сила от 173 килотона тротилов еквивалент, десет пъти повече от атомната бомба, която САЩ пусна върху Хирошима в края на Втората световна война.

Експлозията е третата по големина в днешно време след експлозията над руската Челябинска област през 2013 г. и мощната експлозия, настъпила в Сибир, Русия, през 1908 г., известна като събитието Тунгуска, чийто взрив събори приблизително 80 милиона дървета на площ от над 2000 квадратни километра.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !