Първата цветна снимка на новата минилуна на Земята

Ваня Милева Последна промяна на 01 март 2020 в 00:00 6796 0

Цветно изображение на минилуната 2020 CD3, която се движи толкова бързо, че проследявайки я звездите се размиват в цветни следи. Кредит: The international Gemini Observatory/NSF's National Optical-Infrared Astronomy Research Laboratory/AURA/G.

Астрономите откриха наскоро, че около Земята вече около три години се върти нов временен естествен спътник - малкият астероид 2020 CD3.  Сега учените споделиха удивителна снимка на обекта.

Обектът е наблюдаван за пръв път на 15 февруари от астрономите в обсерваторията Mount Lemmon. Новината за наблюдението бързо се разпространи и други астрономи проследиха данните. Екип от Международната обсерватория Gemini вече е заснел мултифилтърно изображение, показващо мистериозния обект в цвят.

„Звездите се размиват, тъй като този обект се движи бързо спрямо звездите на заден план и 8-метровият телескоп Gemini North проследяваше този обект“, заяви водещият астроном Григори Федорец (Grigori Fedorets) от Кралския университет в Белфаст, Великобритания.

Кредит: The international Gemini Observatory/NSF's National Optical-Infrared Astronomy Research Laboratory/AURA/G. Fedorets

Обектът се движи по напречна орбита, която го отвежда далеч от Земята, разминавайки се с Луната на милиони километри.

Наблюдаването му далеч не е лесно, поради което е забелязан едва наскоро, след като е бил около няколко години на орбита около Земята.

„Заснемането на изображенията бе предизвикателство за екипа на Gemini, тъй като обектът бързо избледнява, отдалечавайки се от Земята. Очаква сей да бъде изхвърлен изцяло от орбитата на Земята през април“, обяснява Джон Блексли (John Blakeslee), научен ръководител в международната обсерватория Gemini.

Орбитата на 2020 CD3 около Земята. Бялата лента е орбитата на Луната. Кредит: Tony Dunn via Wikimedia Common

Смята се, че обектът е с естествен произход и е само вторият астероид, за който се знае, че е бил уловен от нашата планета като минилуна - първата, 2006 RH120, бе на орбита около Земята между септември 2006 г. и юни 2007 г., преди да се отскубне от гравитационната й прегръдка.

„Допълнителните наблюдения за прецизиране на неговото положение ще ни помогнат да определим орбитата на този мистериозен обект и неговия възможен произход“, разказва изследователят. „Така или иначе това е много вълнуващ обект и се нуждаем от повече данни, за да определим какъв е.“

ИзточникFirst Color Image Of Earth’s Potential New Mini-Moon, IFLScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !