Първият частен луноход ще крачи по лунната повърхност след две години (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 15 октомври 2019 в 00:00 3194 0

Американският аерокосмически стартъп Astrobotic - компания, която има планове да обслужва частни клиенти за доставки до Луната - заяви, че ще стартира първата си лунна мисия с бъдещата ракета на United Launch Alliance, наречена Vulcan.

Всъщност космическият кораб на Astrobotic с лунния спускаем модул на име Peregrine, ще бъде първият полезен товар на Vulcan, планиран да бъде пуснат през 2021 г.

Ако всичко върви добре, мисията може да изпрати първия частен роувър на повърхността на Луната - апаратът Walking Rover ("Ходещ роувър") на британския стартъп Spacebit.

Walking Rover на Spacebit е проектиран да ходи и дори да скача в условията на ниска лунна гравитация. Кредит: Spacebit

Апаратът ще тежи по-малко от 1,3 килограма, което го прави най-малкият и най-евтиният луноход в историята. Четирите крака ще му позволят да ходи и да скача. Не се планира лунният роувър да се отдалечи на повече от 10 метра от спускаемия модул.

Въпреки малкия си размер, луноходът ще бъде оборудван с различни сензори, включително лидар, който ще позволи да се състави триизмерна карта на района. Също така роувърът ще носи две HD камери на борда си.

Мисията е планирано да продължи 10 земни дни (по-малко от един лунен ден). През цялото това време роувърът ще се захранва от слънчев панел. С настъпването на студената лунна нощ мисията със сигурност ще приключи, защото проектът не предвижда отоплителна система.

НАСА наскоро възложи на Astrobotic и две други компании да изпратят роботизирани апарати до лунната повърхност в рамките на следващите няколко години като част от програмата за комерсиални лунни полезни товарина агенцията или CLPS (Commercial Lunar Payload Services). Мисиите се планира да бъдат първите от поредицата спонсорирани от НАСА полети, водещи до евентуалното завръщане на хора на Луната

Astrobotic получи награда от 79,5 милиона долара като част от сделката, а компанията се надява да изпрати до 14 полезни товара при първия полет на своя спускаем модул Peregrine.

С този полет Astrobotic има намерение да стане първата частна компания, която изпрати непокътнат роувър на повърхността на Луната. Досега само три суперсили - САЩ, Русия и Китай - някога са доставяли луноходи на повърхността на естествения спътник на Луната. Никоя частна компания не е успявала в това предизвикателство, въпреки че една почти го направи. През април израелската компания SpaceIL се опита да осъществи кацане на първия частно финансиран модул на Луната, но космическият апарат се разби в лунната повърхност. 

Източник: 

Moon delivery startup Astrobotic picks future Vulcan rocket to launch first lunar mission, The Verge

Britain's first moon lander set to walk on lunar surface in 2021, New Atlas

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !