Първият частен полет до Луната скоро ще бъде реалност (видео)

Роса Виктория Муньос Димитрова Последна промяна на 17 януари 2017 в 09:00 5625 0

Кредит Moon Express

Художествена интерпетация на апарата MX-1E в полет към Луната.

Базираната в Калифорния компания Moon Express официално обяви, че е събрала нужното финансиране за да изпрати първата си мисия до Луната по-късно тази година, разказват от сайта theverge.com.

Компанията е събрала 45 милиона щатски долара от частни инвеститори, като парите ще отидат за изпращането на космическия апарат MX-1E на Луната, който ще я изследва и ще изпрати снимки на повърхността, след като бъде изстрелян на експерименталната ракета Electron.

Изпълнителният директор на Moon Express, Боб Ричардс (Bob Richards) казва в изявление „Събрали сме всички необходими ресурси за да осъществим изстрелването към Луната. Нашата цел е да разширим социалната и икономическата сфера на Земята към Луната, нашият до голяма степен неизследван осми континент, и да дадем възможност на една нова ера от евтини лунни изследвания и възможности за студенти, учени, космически агенции и търговски интереси.“

Компанията Moon Express е един от основните претенденти в Lunar X Prize на Гугъл, международен конкурс за изпращане на първият частен космически кораб до Луната. Едно от основните ограничения в конкурса е, че 90% от финансирането на мисията трябва да бъде от инвеститори, работещи в частния сектор, условие, което Moon Express покрива. Крайният срок на Lunar X Prize е 31 декември 2017 година и първите, които кацнат на Луната ще получат награда от 20 милиона щатски долара.

Също така миналата година Moon Express бе първата частна компания, която получи официално разрешение от правителството на САЩ за полет до Луната. За сега въпросите около мисията са свързани само с ракетата – Electron, която е напълно нова, произведена в Rocket Lab и планирана да бъде изстреляна от Нова Зенландия. Ракетата все още не е била изстрелвана и все още не се знае точната дата на планирания полет.

Междувременно Moon Express има и доста други амбиции освен мисията на MX-1E. Компанията планира да търси различни залежи на Луната, като вода, например, които след това биха могли да послужат и като вероятен източник на ракетно гориво.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !