Първият полет на китайска ракета се провали (видео).

Ваня Милева Последна промяна на 13 юли 2020 в 16:51 4861 0

Ракетата носител Куайчжоу-11 излезе от строя няколко часа след изстрелването си на 10 юли в 12:17 пекинско време (7:17 българско време).

Центърът за изстрелване на сателити Дзиуцюен в Северозападен Китай потвърди информацията от местните медии за повредата на ракетата носител Куайчжоу-11. В съобщението се казва, че все още не е известна причината за неизправността и тече разследване. Видеозаписът на старта показва, че първата минута на полета, разделянето на първата и втората степен са извършени в нормален режим.

Неуспешният полет трябваше да бъде първият за ракетата Куайчжоу-11, чиито срокове за разработка, производство и старт непрекъснато се отлагаха. Ракетата е разработена през 2015 г., а първото й изстрелване бе планирано за 2018 година. Куайчжоу 11 се провали само ден след успешното изстрелване на друга китайска ракета носител от серията Чан Джън.

На борда на Куайчжоу-11 са били два спътника. Спътникът CentiSpace-1 S2 на компанията Future Navigation бе част от серия спътници за навигация на ниска земна орбита и лазерна комуникация между спътниците. Вторият апарат, което все още не е влязъл в експлоатация, е Jilin-1 Gaofen-02E за дистанционно наблюдение на Земята. С него китайските учени имаха намерение да научат повече за предстоящи геоложки бедствия и да изучат природните ресурси на планетата.

Източник: China's Kuaizhou-11 carrier rocket fails in maiden flight, Xinhua

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !