25 септември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Първият старт от новия космодрум "Восточний" бе отменен (обновена) (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 27 април 2016 в 08:44 51090
Снимка: РИА Новости. Игор Агеенко

Стартирането на първата ракета от новия руски космодрум "Восточний" се отлага по технически причини с едно денонощие, в 5:01 по московско (и българско) време на 28 април, съобщава ТАСС.

Първото изстрелване на ракета носител от космодрума "Восточний" може да бъде отменено до изясняване на всички обстоятелства. Това предаде РИА Новости, позовавайки се на източник от космическата индустрия.

"По предварителни данни, първият старт на "Союз-2.1а" прехвърлен от 27 април за резервна дата може и да не се проведе и на 28 април. Ако в близко бъдеще бъде взето решение за източване компонентите на горивото на ракетата, това може да означава, че стартирането ще бъде отложено за неопределено време, за да се премахнат всички възможни проблеми," - заяви източникът.

"Командата на изстрелване бе прекъсната в последната минута преди старта", - съобщи източник от Роскосмос.

"Дикторът обяви: стартовата система да се приведе в изходно състояние, ръководителите на работите да дойдат на съвещание", - предава кореспондент на РИА Новости.

По-късно от "Роскосмос" заявиха, че причината за отмяната на старта е неизправност на един от механизмите за раката.

"Автоматиката и телеметрията работят нормално. Такива случаи (отлагане на старта) се случват не само у нас, но и във всички космически държави", - заяви пред журналисти официалният представител на "Роскосмос" Игор Буренков.

Според него нищо изключително не се е случило. "Системата ни показа, че е по-добре да се отложи старта, - обясни Буренков.
Ракетата и трите сателита - "Ломоносов", "Аист-2Д" и SamSat-218 на борда й не са повредени.

Ръководителят на държавната компания "Роскосмос" Игор Комаров каза, че поема цялата отговорност са отлагането на старта и изрази надежда, че едно денонощие ще бъде достатъчно, за да се отстранят всички проблеми.

В същото време, първият заместник-ръководител на "Роскосмос" Александър Иванов заяви, че отмяната на старта от "Восточний" не е свързана с инфраструктурата на космодрума, съобщава ТАСС.

Новият космодрум "Восточний" ще стане първият национален граждански космодрум и ще предостави на Русия независим достъп до космическото пространство. Безспорно предимство на "Восточний" е, че началната част на траекторията на ракетите непреминава над гъсто населени райони на Русия или над териториите на чужди държави и районите на падането на отделените степени на ракетите са в слабо населени райони на територията на Руската федерация и в международни води в океана. 

Преди старта ракетата бе осветена от епископ Благовещенский Лукиан. Така на "Восточний" ще бъде продължена традицията на освещаване на ракетите от православната църква.

Видео за космодрума може да видите по-долу. По традиция Роскосмос не предава пряко стартовете си.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.