Първият теч на метан, открит на дъното на Антарктида, потвърждава страховете на учените

Ваня Милева Последна промяна на 27 юли 2020 в 08:13 14382 0

Белите микробни матове могат да показват наличие на метан. Кредит: Andrew Thurber/Oregon State Universitye

За първи път учените откриват активно изтичане на газа метан от морското дъно в Антарктида. Това е процес, който вероятно ще ускори процеса на глобално затопляне. 

Откритието бе публикувано в рецензираното научно списание Proceedings of the Royal Society B.

Метанът е мощен парников газ, който ускорява изменението на климата и затопля планетата много повече, отколкото въглеродният диоксид.

Рискът от изтичане на метана под леда отдавна притеснява учените. Те са открили, че някои микроорганизми могат да усвояват метана преди да се изпусне в атмосферата.

Но изглежда, че новите резултати поставят под въпрос ефективността на този процес в Антарктида. 

Белите микробни матове са признаци на области, в които метан се отделя от подледникови метанови находища. Кредит: Andrew Thurber/Oregon State Universitye

В доклада се казва, че изтичането на метан е открито за първи път през 2011 г. на 10 м дълбочина в Рос море, Антарктида. Там изследователите намират "експанзивен микробен мат (съобщество)" от анаеробни окисляващи метан археи (ANME). Но установяват, че и след пет години все още изтича, въпреки присъствието на усвояващите метана микроорганизми.

„Това не е добра новина. След повече от пет години от появата на микробите все още имаше метан, който бързо изтича от морското дъно", заяви пред The Guardian д-р Андрю Търбер (Andrew Thurber), океанограф от държавния университет в Орегон, който ръководи изследванията. Той обяснява, че "може да минат пет до 10 години, преди дадена общност да стане напълно адаптирана и да започне да консумира метан".

Метанът представлява огромен климатичен риск

Под морския лед се съхраняват големи количества метан. Изследователите отбелязват, че "Антарктида съдържа около четвърт от морския метан на Земята."

Учените отдавна предупреждават за въздействието на изтичането на метан върху планетата - нещо, което се причинява от стопяването на леда с покачването на глобалните температури.

НАСА предупреждава през 2018 г., че при размразяването на леда в Арктика може да отделят газове като метан, допринасяйки за още по-бързото глобално затопляне, което не се взема предвид при климатичните прогнози за климата.

Но досега в Антарктида не е регистрирано активно изтичане на метан.

Кредит: Andrew Thurber/Oregon State Universitye

Според изследователите в този случай изглежда, че газът не е бил освободен в резултат на глобалното затопляне - морето Рос, където се е случил течът, не се е затоплило значително.

"Крайният източник на този метан остава неизвестен", отбелязват авторите.

В полза за бъдещите изследвания

Докладът обаче показва, че откритията ще задълбочат разбирането за начина, по който метанът се консумира и освобождава в Антарктида, за който преди се знаеше много малко.

Фактът, че досега не бе установено изтичане, възпрепятстваше изучаването на процесите, които регулират освобождаването на метан в Антарктида, отбелязват изследователите.

Те добавят, че изследването на работата на микроорганизмите ще даде повече информация за изпускането на метан в океаните в резултат на повишаващите се температури и как промените и развитието на микроорганизмите „може да има нереализирано въздействие върху емисиите на парникови газове от морските метанови резервоари“.

„Нашите резултати предполагат, че точността на бъдещите глобални климатични модели може да бъде подобрена, като се вземе предвид времето, което е нужно на микробните общности да отговорят на новият теч на метан“.

Справка: Riddles in the cold: Antarctic endemism and microbial succession impact methane cycling in the Southern Ocean
Andrew R. Thurber et al., Published:22 July 2020. Proceedings of the Royal Society B. DOI: https://doi.org/10.1098/rspb.2020.1134

Източник: First Methane Leak Found on Antarctic Sea Floor Confirms Researchers' Fears, Business Insider.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !