10 юли 2020
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Първият в Англия 3D планетариум ще бъде открит в Бристол на 24 април

Откриването на 3D планетариума в Пловдив се отлага

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 30 март 2015 в 17:54 36740
Снимка: at-bristol.org.uk

На 24-ти април, 2015 в градския научен център At-Bristol ще бъде открит първият за Великобритания 3D планетариум. 

Извършена е обширна работа, необходима за създаването на 360° цифрово 3D, 4K Ultra High Definition изображение и невероятен 7.1-канален съраунд звук. 

Сградата на планетариума ще побира до 100 зрители. Пространственият 3D-модел на Вселената ще се показва от два 4K-проектора, а ще се управлява от 17 компютъра.

От 24 април ще се представят и още две чисто нови шоута, освен основното:

  • Сезонна астрономия (по избор на 2D или 3D)
  • Космически изследователи (2D) 

Този проект е станал възможен благодарение на финансиране от Министерството на културата, медиите и спорта и Общинския съвет на Бристол в рамките на програмата за създаване на "град с програмируеми функции" (Software Defined Programmable City).

Какво става с планетариума в Пловдив?

Откриването на първия дигитален планетариум в България няма да се осъществи в обещания срок.

При подписването на договора с италианската фирма Skypoint, която спечели конкурса за доставка на оборудването, на 9.10.2014 г. кметът Иван Тотев е обявил, че планетариумът трябва да е готов в края на януари тази година и да заработи през февруари.

Ремонтните дейности в Природонаучния музей на Пловдив продължават, а вратите му са все още заключени.

Оказва се, че италианската фирма Skypoint е доставила оборудването, което стои в момента опаковано в кашони и сандъци в музея. Куполът за прожекции също отдавна е готов.

Ремонтът се проточва заради недостиг на средства, е съобщил директорът на музея Огнян Тодоров пред gustonews.bg. "Необходими са още близо 400 хиляди лева, за да бъде изпипано всичко, така че да отговаря на новите изисквания и световните стандарти в музейното дело", е уточнил още д-р Тодоров и добавил че новите експозиции също са готови.

От общинската админинистрация са коментирали, че според подписания договор с фирмата, тя има 6 месеца за доставка и инсталиране на апаратурата. Доставката е извършена, инсталацията предстои.

Шесте месеца са изтекли на 9 март.


Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.