Първите рисунки на кучета с каишки са намерени в Арабската пустиня (снимки, видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 19 ноември 2017 в 00:42 5504 0

Издълбан в пясъчник на ръба на една пресъхнала река в Арабската пустиня, един ловец опъва лъка си към невидима жертва. Той е придружен от 13 кучета, всяко с характерна шарка, а две животни имат ивици, свързващи вратовете им с кръста на човека.

Най-вероятно скалната картина датира още отпреди 8000 години, което я прави най-ранното изображение на кучета, разкрива ново проучване, цитирано от Science. А тези ивици са вероятно каишки, което предполага, че човекът е овладял изкуството на обучение и контрол на кучетата хиляди години по-рано, отколкото се смяташе досега.

"Това е наистина поразителен откритие", казва Мелинда Зедер (Melinda Zeder), археозоолог от Националния музей Смитсониън, Институт по естествена история във Вашингтон, окръг Колумбия "Това е единствената реална демонстрация, която имаме на хора, които използват най-ранните кучета за лов". Но тя предупреждава, че ще е нужна още работа, за да се потвърди и възрастта. и смисъла на изображенията.

Докладът на екипа бе публикуван миналата седмица в списание Journal of Anthropological Archaeology.

Ловната сцена идва от Шуваймис (Shuwaymis), хълмист район в Северозападна Саудитска Арабия, където сезонните дъждове някога са образували реки и са подхранвали участъци с буйна растителност. За последните 3 години, Мария Гуанин (Maria Guagnin), археолог от Института Макс Планк за човешка история в Йена, Германия, в партньорство със Саудитската Комисия за туризъм и националното наследство, са попълнили каталог с повече от 1400 скални художествени пана, съдържащи почти 7000 животни и хора, от Шуваймис и от Джуба (Jubbah), район на около 200 километра северно, някога осеян с езера.

Преди около 10 000 години ловци-събирачи навлизат или може би се връщат отново в региона. Най-старите изображения към днешна дата от това време са женски изображения. След това, преди около 7000 до 8000 години, хората тук са станали овчари, за което говорят животинските кости, намерени в  Джуба - вероятно затова започват да доминират образи на говеда, овце, кози. Между издълбани изображения на жени и добитък са ранните ловни кучета - 156 в Шуваймис и 193 в Джуба. Всички те са средни на ръст, с наострени уши, къси муцуни и извита опашка -отличителни белези на домашните кучета. В някои сцени кучетата се изправят срещу диви магарета. В други - те хапят вратовете и коремите на козирози и газели. И в много от изображенията са вързани към човек, въоръжен с лък и стрела.

"Един милион кости няма да ми разкажат толкова, колкото го правят тези картини", разказва съавторът Ангела Пери (Angela Perri), археозоолог от Института Макс Планк за еволюционна антропология в Лайпциг, Германия. Пери изучава костите на древни кучета от цял свят и твърди, че ранните кучета са били важни за лова и на древните хора.

Древните ловни кучета в Саудитска Арабия (долу) може да са приличали на ханаанската порода куче (горе).

Кучетата изглежда много приличат на днешното Ханаанско куче, предимно дива порода, която броди из пустините на Близкия изток. обяснява Пери. Това може да означава, че тукашните древни хора са отглеждали кучета, които вече са се адаптирали към лов в пустинята. Или дори, че хората може да са независимо да са опитомили тези кучета от Арабския вълк дълго след като кучетата са били опитомени другаде, което вероятно се е случило преди около 15000 - 30000 години.

Учените не могат пряко да датират изображенията, но въз основа на последователността на издълбаването на релефите, изветряването на скалите, както и времето на преминаване към скотовъдство, "изкуството на отглеждането на кучета е най-малко на 8000 - 9000 години", отбелязва Гуанин.

Това ги прави най-старите изображения на кучета, по-ранни от тези на ирански керамика, датирани най-много преди 8000 години.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !