Първите снимки на Голямото червено петно ​​на Юпитер, направени от Juno

Наука ОFFNews Последна промяна на 14 юли 2017 в 07:41 5704 0

Кредит NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Jason Major

НАСА публикувa суровите изображения на Голямото червено петно ​​на Юпитер, направени от космическият кораб Juno по време на шестото ниско прелитане над газов гигант.

Тайнственото Голямо червено петно ​​е най-известната особеност на Юпитер. Тази буря бушува в продължение на векове на най-голямата планета в Слънчевата система, а Juno с помощта на научните инструменти на борда хвърли поглед в сърцето на бурята.

Събирането на данни за червеното петно ​​е част от шестото прелитане на космическия кораб над загадъчните облаците на Юпитер.

Juno достигна най-близкия подход към планета на 11 юли в 04:55 ч българско време, като в този момент сондата е на височина 3500 км над върховете на облаците. След 11 минути и 33 секунди, преодолявайки  39 771 км, Juno се оказа точно над блестящото Голямото червено петно. Всичките осем от инструментите на космическия кораб, включително JunoCam, работеха по време на прелитането.

Изображенията по-долу са направени от учени - доброволци, които не работят по проекта. Те са обработени по различни начини, за да се подчертаят различните характеристики на мястото и за създаване на смайващо хипнотични произведения на изкуството.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !