Първите висококачествени снимки на Плутон са тук (галерия)

Космическият апарат "New Horizons" изпрати първите снимки и те са просто смразяващи

Наука OFFNews Последна промяна на 11 септември 2015 в 07:40 11795 1

Както обещаха, от НАСА започнаха да публикуват новите снимки на Плутон, направени от апарата "New Horizons". След като той премина в режим на активно прехвърляне на данни, днес вече можем да се насладим на нови изображения с висока резолюция.

Акцентът на долната снимка е върху изключителната гледка на североизточния участък на замръзналия свят. Получена от съшиването на много изображения, тази панорама покрива зона с ширина около 1800 км. или около половината от диаметъра на Луната. В долната част се вижда стара, покрита с кратери повърхност, неформално наречена "Cthulhu Regio". Над нея суровият терен отстъпва на гладка повърхност, нарязана под формата на мистериозни фигури и известна като "Sputnik Planum".

Останалите снимки са също толкова невероятни. Екип от геолози са започнали да разпознават изветрени дюни, глетчери от твърд азот и долини, които изглеждат сякаш са от подвижни ледове. На новите снимки можете да видите още невероятни картини и от спътника на Плутон - Харон.

"Ако художник бе изрисувал този Плутон преди нашето прелитане, бих го нарекъл малко прекалено. Но точно така изглеждат нещата там", казва ръководителят на екипа на "New Horizons" Алън Стърн (Alan Stern) в обръщение.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.09 2015 в 23:19

Ха-ха, досега ги рисуваха на Фотошоп ли? Пак се отлконява общественото внимание с лошо скалъпен фалшификат, интелигентните читатели знаят, че не е възможно електронен уред да напусне земната атмосфера.