Първо доказателство, че разликите в температурите водят до развитието на нови видове

НаукаOFFNews Последна промяна на 06 февруари 2019 в 14:45 4855 0

Кредит Henri Steenkamp

Нос Agulhas, най-южният географски край на Южна Африка, където се срещат Индийският океан и Атлантическият океан, и мястото, където изследователите са направили проучванията си.

Морски биолози намериха първия ясен пример че разликите в температурата на водата предизвикват появата на нови видове. Това може да е сред основните причини, поради които в океаните ни има такова биоразнообразие.

Топлите и студените температури на водата покрай дълъг участък от бреговата линия са предизвикали появата на нови видове морски риби да се развиват, без да бъдат изолирани от подобни видове риба наблизо, според ново международно проучване, цитирано от phys.org.

Констатациите оспорват дългогодишното убеждение, че нови морски видове могат да еволюират само в изолирани среди и дават поглед за ранните етапи на формирането на видовете в океаните.

Изследванията също така сочат, че теченията с различни температури, за които е известно, че влияят върху разпространението на видовете в морето, също могат да предизвикат еволюция на нови видове.

Разликите в температурата по крайбрежието на Южна Африка са сред най-големите в света. Кредит: Marine Research Institute, University of Cape Town

Океанските течения от Антарктида и екватора се срещат в южния край на Африка, създавайки драматично контрастиращи условия. Тук изследователски екип от Южна Африка и Австралия, ръководен от професор Петър Теске (Peter Teske) от Университета в Йоханесбург и професор Лучано Бехерегарай (Luciano Beheregaray) от Университета „Флиндерс“, използва информация от ДНК, за да провери как регионалните популации на крайбрежните видове пясъчни попчета Psammogobius knysnaensis се влияят от течения с различни температури.

Тези пясъчни попчета се срещат по протежение на южноафриканското крайбрежие, което е разделено на температурно дефинирани региони, включително хладни, топли, субтропични и тропически.

Професор Лучано Бехерегарай (Luciano Beheregaray) от Университета Флиндерс обяснява за IFLScience, че ако възрастнитте пясъчни попчета може да се чувства добре в широк диапазон от температури, то за ларвите им е подходящ само тесен диапазон. 

Стандартният пример за това как се разделят и възникват нови видовете е да се пшояви нова река, която да раздели популацията на две. Тъй като животните не могат да пресекат бариерата, за да се размножат, всяка група от двете страни на границата поема различни еволюционни пътища, докато репродукцията помежду им стане достатъчно невъзможна, дори ако животните се съберат географски - тяхната генетика ще остане различна. Процесите като този са причина за голяма част от биоразнообразието, което виждаме на сушата.

Еволюцията на морските видове е по-трудно да се обясни. Появата на нови екологични ниши може да обясни произхода на някои видове, но географските разделения като тези на сушата са очевидно редки. От известно време биолозите предположиха, че температурните градиенти могат да дадат част от обяснението.

За да докажат това, на биолозите бе нужен вид, при който гените, свързани с предпочитаните температури, се различават, но всичко останало е едно и също.

В статията си, публикувана в Proceedings of the Royal Society B, екипът описва тестването на няколко вида и намирането на пясъчното попче, което се оказва, че пасва идеално за случая.

Учените откриват, че макар регионалните популации на пясъчните попчета да са сходни, те показват разлики в гените, повлияни от температурата на водата.

Пясъчно попче Psammogobius knysnaensis, намерено близо до южноафриканското крайбрежие. То изглежда едно и също, независимо дали живее в студени или тропически води, но има гени, които уточняват кои води са подходящи за ларвите му. Кредит: Guido Zsilavecz

„С течение на времето, останалата част от генома ще „настигне” подбраните от температурата гени, а по-късно новите видове ще се променят и морфологично”, коментира водещият автор професор Теске. "Само тогава ще станат разпознаваеми без помощта на генетични методи".

Бехерегарай отбелязва, че индивиди с определена температурна генетична принадлежност разпознават и предпочитат да се чифтосват с такива като тях, дори когато са се разпръснали отвъд техния идеален диапазон. Но според професора  изменението на климата, което вече променя разпределението на морските крайбрежни видове, може да наруши процеса.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !