Първо изображение на многопланетна система около звезда, подобна на Слънцето

Ваня Милева Последна промяна на 23 юли 2020 в 00:05 5740 0

Първото изображение на многопланетна системи около звезда, подобна на Слънцето. Кредит: ESO/Bohn et al

Много големият телескоп (VLT) на Европейската южна обсерватория (ESO) е заснел първото изображение на млада, подобна на Слънцето, звезда в компанията на две гигантски планети.

Изображенията на многопланетни системи от екзопланети са много редки и досега астрономите никога не бяха наблюдавали директно повече от една планета край звезда, подобна на Слънцето. Новите наблюдения могат да помогнат на астрономите да разберат как са се образували планетите и еволюирали около собственото ни Слънце.

Само преди няколко седмици ESO представи зашеметяващ образ, заснет с телескопа VLT, показващ раждането на планетна система. И сега, използвайки същия инструмент, същият телескоп е направил първото пряко изображение на планетарна система около звезда като нашето Слънце. Звездата, наречена TYC 8998-760-1, е на около 300 светлинни години.

Заснето с инструмента SPHERE на VLT, това изображение показва звездата TYC 8998-760-1 и двете гигантски планети, които я придружават, TYC 8998-760-1b и TYC 8998-760-1c. За първи път астрономите наблюдават повече от една планета директно до звезда, подобна на нашето Слънце. И двете планети могат да се видят като двете ярки точки в центъра (TYC 8998-760-1b) и долу вдясно (TYC 8998-760-1c), които са обозначени със стрелки. Снимката показва и някои други ярки точки: това са фонови звезди. Снимайки в различно време, екипът успя да различи планетите от фоновите звезди. Изображението е направено чрез екраниране на светлината от младата слънцеподобна звезда с помощта на коронаграф, което улеснява откриването на по-бледите планети. Ярките и тъмни пръстени в звездния образ са оптични артефакти. Кредит: ESO / Bohn et al.

"Това откритие е моментна снимка на среда, която има много прилики с нашата Слънчева система, но на много по-ранен етап развитие", заяви Александър Бон (Alexander Bohn), докторант от Университета в Лайден, който ръководи новите изследвания, резултатите от които са публикувани в The Astrophysical Journal Letters.

"Въпреки че астрономите косвено са открили хиляди планети в нашата галактика Млечен път, малка част от тези екзопланети са преки изображения", коментира съавторът Матю Кенуърти (Matthew Kenworthy), старши преподавател в Университета в Лайден, добавяйки: "Директните наблюдения имат значение в търсене на среди, където животът е възможен".

Директните изображения на две или повече екзопланети на една и съща звезда са още по-редки: досега учените са успели само два пъти, и двете на звезди, силно различаващи се от нашето Слънце. Новото изображение на VLT на ESO е първото директно изображение на слънцеподобна звезда с повече от една планета. VLT бе и първият телескоп, който директно изобрази екзопланета през 2004 г. като петънце светлина в близост до кафяво джудже, вид „неуспешна“ звезда.


Положение на TYC 8998-760-1 в съзвездието Musca (Муха). Кредит: ESO.

„Нашият екип вече успя за първи път да визуализира два съпътстващи газови гиганта, които се въртят около млад двойник на нашето слънце“, разказва Мадалена Реджани (Maddalena Reggiani), постдокторант в от Университета в Лайден, която също участва в проучването.

Двете планети могат да се видят в новото изображение като две ярки светлинни точки, далеч от родителската им звезда, която се намира в горния ляв ъгъл. Правейки различни снимки в различно време, екипът успя да различи тези планети от фоновите звезди.

Двамата газови гиганти обикалят около своята звезда съответно на 160 и 320 пъти разстоянието, на което Земята е от Слънцето. Това означава, че те са много по-далеч от своята звезда, отколкото Юпитер или Сатурн, също два газови гиганта, от Слънцето. Последните са разположени на съответно на разстояния само пет и десет пъти разстоянието от Слънцето до Земята. Екипът също откри, че и двете екзопланети са много по-тежки от тези в нашата собствена Слънчева система. Най-вътрешната е 14 пъти по-голяма от масата на Юпитер, външната - 6 .

Екипът на Бон засне изображенията, докато търси гигантски планети в близост до звезди като нашето Слънце, но много по-млади. Звездата TYC 8998-760-1 е само на 17 милиона години и е към южното съзвездие Musca (Муха). Бон описва звездата като "много млада версия на собственото ни Слънце".

Записите станаха възможни благодарение на доброто представяне на инструмента SPHERE на VLT на ESO в чилийската пустиня Атакама. SPHERE блокира светлината от звездата с помощта на така наречения коронаграф, благодарение на който е виждат много по-бледите планети. Докато по-старите планети, като тези в нашата Слънчева система, са твърде студени, за да бъдат открити с помощта на тази техника, младите планети са все още достатъчно топли, за да светят ярко в инфрачервения диапазон. Като направи няколко снимки през изминалата година и включи по-стари данни от 2017 г., изследователският екип успя да потвърди, че двете планети всъщност са част от тази звездна система.

 Кредит:  Two directly-imaged, wide-orbit giant planets around the young, solar analogue TYC 8998-760-1∗, ALEXANDER J. BOHN et al.

Последващите наблюдения на тази галактика, като например с бъдещия "Изключително голям телескоп" (ELT - Extremely Large Telescope) на ESO, ще позволят на астрономите да проучат дали тези планети са възникнали на настоящите разстояния от тяхната звезда или са се преселили от друго място. Взаимодействията между двете млади планети също могат да бъдат изследвани с ELT.

„Възможността бъдещи инструменти, като тези на ELT, да могат да откриват по-малко масивни планети в близост до тази звезда, и да изведат до важен етап от проучването на многопланетни системи, с потенциални последици за историята на нашата собствена Слънчева система“, заключава Бон.

СправкаTwo directly-imaged, wide-orbit giant planets around the young, solar analogue TYC 8998-760-1
ALEXANDER J. BOHN et al., DRAFT VERSION JULY 3, 2020, The Astrophysical Journal Letters

Източник: First Ever Image of a Multi-Planet System around a Sun-like Star Captured by ESO Telescope,  ESO 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !