Първо място на международната олимпиада по астрономия и астрофизика за българския отбор

Наука ОFFNews Последна промяна на 20 декември 2016 в 09:25 17106 0

Кредит СРООПН

С купища медали и абсолютното първо място и златен медал в отборното класиране ще се завърнат днес българските олимпийци по астрономия и астрофизика.

От 9-ти до 19-ти декември в Индия се проведе Х Международна олимпиада по астрономия и астрофизика. Домакин бе град Бубанешвар на източнoтo крайбрежие на Индия.

България бе представена от пет ученика, като всеки един от тях спечели отличие:

* Бойко Борисов, СМГ „Паисий Хилендарски“, гр. София – сребърен медал;
* Александър Атанасов, МГ „Гео Милев“, гр. Плевен – бронзов медал;
* Феодор Кономаев, МГ „Д-р Петър Берон“, гр. Варна – бронзов медал;
* Теодор Алексиев, СМГ „Паисий Хилендарски“, гр. София – почетна грамота;
* Виктор Мирев, МГ „Д-р Петър Берон“, гр. Варна – почетна грамота.

Особено голям успех за нашия отбор е абсолютното първо място и златен медал в отборния тур на олимпиадата. В него се поставят задачи върху които състезателите от всяка страна работят заедно. След края на тура всеки отбор предава едно решение на задачите. Резултатите от отборния тур не се отразяват в крайното индивидуално класиране.

Това е първи подобен успех за страната ни, като отличителното е, че резултатът на нашите ученици е само с 1т. по-малък от максималния възможен.

Ръководители на отбора бяха Никола Каравасилев, докторант в катедрата „Астрономия“ на СУ „Св. Климент Охридски“ и Захари Дончев от ИА с НАО към БАН.

В олимпиадата се включиха повече от 220 ученика от 42 страни от цял свят. Тази година за първи път в олимпиадата се включи отбор от Африка, като това бе отборът на Мали. Както всяка година, участниците премериха сили в три индивидуални тура: теоретичен, практически и наблюдателен. Характерното за тазгодишната олимпиада, бе че задачите бяха особено разнообразни и интересни и покриваха широк спектър от астрономически знания. В някои от тях бяха включени най-модерни астрофизически теми като гравитационни вълни и изследване на планети извън Слънчевата система.

Следващото издание на Международната олимпиада по астрономия и астрофизика ще се проведе от 12-ти до 21-ви ноември 2017г. на остров Пукет в Тайланд. Необичайният месец за провеждане на олимпиадата е избран, защото през летните месеци, в тази част на Тайланд, е дъждовният период от годината.

Подготовката и заминаването на българската олимпийска делегация в Индия тази година бе възможно благодарение успешно събраните средства на благотворителен концерт, който се проведе през януари в НДК. Отборът бе подпомогнат и от Фондация „Америка за България“.

Бубанешвар. Снимка: Наука ОFFNews

Международната олимпиада по астрономия и астрофизика се провежда от 2007 г. насам и вече има над 40 страни участници. България участва от 2011 г., когато олимпиадата се провежда в Полша. До 2016 г. българските ученици са спечелили за страната ни общо 3 златни, 4 сребърни, 9 бронзови медала и 7 почетни грамоти. Международната олимпиада по астрономия и астрофизика е предназначена за ученици от горните гимназиални класове. Като структура тя е подобна на Международната олимпиада по астрономия, но е много по-тежка като ниво и трудоемкост. Олимпиадата има три индивидуални и един отборен тур.

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !